Home / SLOVENSKO / Minister Lajčák uvažuje o demisii, ak Slovensko odmietne migračný pakt z OSN

Minister Lajčák uvažuje o demisii, ak Slovensko odmietne migračný pakt z OSN

BRATISLAVA 20. novembra (WebNoviyn.sk) – Ak by Národná rada SR svojím uznesením zablokovala odsúhlasenie Globálneho kompaktu o migrácii z dielne Organizácie Spojených národov, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák by asi zvažoval demisiu. Odpovedal tak v utorok na otázky novinárov pred zasadnutím vlády.

Tvrdí, že to nie je o spore s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, ale o tom, aké Slovensko má zastupovať. „Ak by bola vôľa poslancov NR SR, že Slovensko sa chce izolovať, byť súčasťou problémov a nechať riešenia na iných, tak to nemôžem presadzovať,“ vysvetlil Lajčák.

S Ficom komunikoval

Za sporom o migračnom pakte vidí domácu politiku a pýta sa, ako je možné, že na jednej strane podľa niektorých počas svojho pôsobenia v OSN „zlyhal, zradil záujmy SR, na druhej strane je dosť dobrý za prezidenta“. Konečné stanovisko k dokumentu povie v stredu počas zasadnutia Zahraničného výboru NR SR.

Lajčák tvrdí, že s predsedom strany komunikoval ešte pred tým, ako Fico zverejnil na Facebook video, v ktorom kompakt kritizuje a označil ho za neakceptovateľný. „Základný element tam bol zohľadnený, a to, že nemôžeme sedieť za pecou alebo dávať statusy na Facebook, ale ak máme výhrady, treba ísť tam a rokovať,“ povedal Lajčák.

Domáca zápeznícka politika

Na otázku, že ako je možné, že výhrady sa objavujú až teraz, keď o kompakte sa rokovalo niekoľko mesiacov aj za jeho pôsobenia v OSN, Lajčák odpovedal, že to nie je o tomto dokumente. „Tu si všetci riešia preferencie. Všetci riešia našu malú domácu zápecnícku politiku,“ povedal pre médiá.

Na otázku, či tým teda myslí aj predsedu Smeru Fica, Lajčák odpovedal, že „keď som povedal všetci, tak všetci. Všetci tí, ktorí kritizujú kompakt, nemyslia na kompakt. Mimochodom, dnes máme na rokovaní vlády bod o zamestnávaní cudzincov. To je presne regulovaná migrácia, legálna, presne to, o čom hovorí kompakt. Prečo nikto neprotestuje, že ideme prinášať pracovnú silu? Lebo ju potrebuje,“ pokračoval ďalej minister.

 

Viac k témam: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Miroslav Lajčák, OSN Organizácia spojených národov, pakt o migrácii, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Minister Lajčák uvažuje o demisii, ak Slovensko odmietne migračný pakt z OSN © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *