Home / SLOVENSKO / Doktor Ox – muzikálová komédia, v ktorej každý môže milovať koho chce! Keď mu to vládcovia dovolia…

Doktor Ox – muzikálová komédia, v ktorej každý môže milovať koho chce! Keď mu to vládcovia dovolia…

BRATISLAVA 8. októbra 2018 (WBN/PR) – V dňoch 4. a 5. októbra sa v pražskom divadle Hybernia uskutočnila slávnostná predpremiéra a premiéra muzikálovej komédie Doktor Ox. Libreto a réžia tohto pôvodného českého muzikálu, ktorý je inšpirovaný poviedkou Julesa Verna, je dielom skúseného scenáristu a režiséra Zdeňka Zelenku, autorom hudby je uznávaný skladateľ Jiří Škorpík, texty napísal renomovaný textár Boris Pralovszký, autorkou originálnej choreografie je Ivana Hannichová.

Režisér Zdeněk Zelenka nám k vzniku muzikálu povedal: „Vytvoril som úplne nový, originálny príbeh, v ktorom som nechal milovníka slobody, žien, vína a života vôbec, teda francúzskeho mladíka Sebastiana, naraziť na mocichtivého psychopata Doktora Oxa, údajne svetoobčana a slávneho vedca, v skutočnosti však veľkého podvodníka a zločinca. Tento odporný zloduch má v živote jediný cieľ – prostredníctvom svojho vynálezu ovládnuť masy a myslenie ľudí, a to nielen v malom mestečku Quiquendon, ale postupne v celej Európe, v celom svete! V miestami až veľmi napínavom príbehu o zločineckom doktorovi Ox teda nejde o nič menej než o túžbu jedinca vládnuť ľudskej mysli.“

Diváci budú môcť v titulnej úlohe doktora Oxa vidieť excelentného Jiřího Korna, ktorému režisér Zdeněk Zelenka písal túto úlohu priamo na telo. S hraním zloduchov má Jiří Korn už svoje skúsenosti: „Thénardier v Bedároch, Ingeneer v Miss Saigon, Horace v Limonádovom Joeovi, Ghort v Miss, Herodes v Jesus Christ Superstar, Arturo Mendoza v Carmen, Zoser v Aide, Danglar v Grófovi Monte Christo… Mohol by som ďalej pokračovať, ale to nie je potrebné. Je to celkom jednoduché. Naučíte sa daný text a potom ho musíte reprodukovať tak, aby vám divák uveril. Ako sa mi rola doktora Oxa podarila, to neviem. To sa musíte opýtať tých, čo predstavenie videli.“

Úplne rovnocenný výkon podal v deň premiéry Martin Pošta. Obaja páni sú už muzikálovými bardmi a hoci každý poňal svoju úlohu logicky po svojom, nadšení budete z oboch výkonov. Režisér si dal naozaj záležať na tom, aby alternácie boli vyrovnané. Skvelý výkon predviedli v úlohe Sebastiana Petr Ryšavý aj Peter Pecha. Rolu starostky Elen La Place stvárnila vo štvrtok Kateřina Brožová, ktorá prekvapila istým spevom a komediálnom poňatím svojej role. Premiéru v tejto úlohe odohrala Dita Hořínková, ktorá svoje herecké a komediálny kvality potvrdila už mnohokrát, naposledy v Zelenkovom muzikáli Mefisto.

Doktor Ox je jednoznačne muzikál, pri ktorom sa nielen pobavíte, ale tiež oceníte skvelé výkony všetkých účinkujúcich, o čom svedčili aj nadšené reakcie divákov predpremiéry aj premiéry, ktorí umelcov odmenili búrlivým potleskom aj standig ovation. Krátko, ale jasne sa k muzikálu vyjadril výkonný producent a riaditeľ divadla Hybernia Michal Mückstein: „Doktor Ox je úplne pre každého. Môžu naň prísť pokojne deti, mladí ľudia i seniori.“

Slávnostnú premiéru poctili svojou účasťou aj český predseda vlády Andrej Babiš a slovenský veľvyslanec v ČR Peter Weis. Z hereckých a speváckych osobností Jiřina Bohdalová, Petr Kolář, Andrej Hryc, Roman Štolpa, Roman Vojtek, Milan Peroutka, Michal Nesvadba či Dáda Patrasová. Hostiteľom premiéry bol Milan Fiľo, prezident a predseda predstavenstva spoločnosti ECO – INVESTMENT a.s., ktorý dlhodobo podporuje pôvodnú česko-slovenskú spoluprácu v oblasti kultúry a umenia. „Dnes večer sme videli krásne predstavenie, z ktorého by mal radosť aj samotný Jules Verne. Bolo plné jeho poetiky, fantázie, humoru, ale aj napätia a múdrosti. Ďakujem všetkým, ktorí sa na jeho vzniku podieľali a prajem mu veľa spokojných divákov,“ povedal po skončení Milan Fiľo.

 

Holding ECO – INVESTMENT a.s.:

ECO-INVESTMENT a.s. je česko-slovenský priemyselno-investičný holding, ktorý pokrýva dlhodobé investície v rade oblastí v rámci celej Európy. Hlavnými oblasťami investícií sú výroba celulózy a papiera, energetika, spracovanie mäsa, reality a telekomunikácie. Od jeho založenia podporuje rôzne charitatívne a filantropické projekty v oblasti zdravotníctva, vzdelania, kultúry a športu.

Viac k témam: Doktor Ox, eco-investment, Muzikál
Zdroj: Webnoviny.sk – Doktor Ox – muzikálová komédia, v ktorej každý môže milovať koho chce! Keď mu to vládcovia dovolia… © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nový predseda Hlasu Šutaj Eštok už nebude pôsobiť na poste generálneho manažéra strany

Čoskoro plánuje ohlásiť meno osoby, ktorá by ho na tomto poste mohla nahradiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *