Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Prví stredoškoláci sa začali v Nitre pripravovať na prácu v automobilke Jaguar Land Rover

Prví stredoškoláci sa začali v Nitre pripravovať na prácu v automobilke Jaguar Land Rover

NITRA 11. septembra (WebNoviny.sk) – Prvých 16 študentov v Nitre sa začalo pripravovať na budúcu prácu v automobilke Jaguar Land Rover. Od septembra študujú štvorročný maturitný odbor mechatronik na Súkromnej strednej odbornej škole polytechnickej DSA v Nitre, ktorá spolupracuje s Jaguarom.

V rámci duálneho vzdelávania sa budú pripravovať na budúce zamestnanie nielen na pôde školy, ale aj priamo v závode. „Verím, že väčšina týchto mladých mužov bude pracovať u nás,“ povedal prevádzkový riaditeľ Jaguar Land Rover Slovakia Alexander Wortberg, ktorý navštívil školu a stretol sa so študentami.

Prvé prijímačky boli štandardné

Škola patrí Nitrianskemu samosprávnemu kraju, ktorý ju prenajal od septembra 2017 spoločnosti Deutsch-Slowakische Akademien (DSA). Zo 45 záujemcov o štúdium odboru mechatronik vybrali v dvoch prijímacích pohovoroch 16 najlepších.

Odporúčame:
Jaguar Land Rover zamestnáva v Nitre vyše tisíc Slovákov a uvažuje o ďalších výrobných halách

Prvé prijímačky boli štandardné a preverili znalosti uchádzačov zo slovenského jazyka a matematiky. „Druhý prijímací pohovor sa týkal technických a komunikačných zručností, participovali na ňom priamo zamestnanci spoločnosti Jaguar Land Rover a vybrali si tých najlepších,“ povedala zástupkyňa zriaďovateľa školy DSA Anna Sládeková.

V súčasnosti v škole finišuje príprava tréningového centra, ktoré chcú otvoriť v priebehu jesene. „Žiaci pripravovaní pre Jaguar Land Rover sa budú učiť na takých istých strojoch, aké budú potom používať v automobilke,“ podčiarkla Sládeková.

Jaguar už zamestnáva stovky ľudí

Jaguar už má rozbehnutú spoluprácu aj s Centrom duálneho vzdelávania v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, kde sa v súčasnosti pripravuje 12 mladých ľudí na pozíciu technik údržby. Dvojročný program sa začal v septembri 2017.

„V súčasnosti zamestnávame vyše 1 300 ľudí. Pokladáme vás za súčasť našej firmy, našej rodiny,“ adresoval Wortberg nádejným budúcim zamestnancom. Študentov zaujímalo, prečo si Jaguar Land Rover vybral práve Nitru, koľko áut bude v Nitre vyrábať alebo ako dlho trvá výroba jedného auta. Wortberg povedal, že Nitru si vybrali spomedzi 14 miest, pričom v hre boli viaceré lokality v Európe, ale aj v Mexiku. Nitra zvíťazila pre svoju dobrú lokalitu a dopravné napojenie. Slováci sú zvyknutí tvrdo pracovať a aj zamestnanci Jaguaru Land Rover majú veľmi dobré zručnosti,“ dodal.

Automobilka bude v Nitre vyrábať 150 000 áut ročne. Pôjde o model Land Rover Discovery. Neskôr k nemu pribudne ďalší model, ktorý zatiaľ spoločnosť nechce prezradiť. Výroba jedného auta trvá štyri dni. V súčasnosti je závod v testovacej prevádzke.

Viac k témam: Alexander Wortberg, Jaguar Land Rover v Nitre, Nitriansky samosprávny kraj, školstvo, stredné školy
Zdroj: Webnoviny.sk – Prví stredoškoláci sa začali v Nitre pripravovať na prácu v automobilke Jaguar Land Rover © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *