Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Všeobecná zdravotná poisťovňa zvýšila výdavky za poistencov, drahšie budú aj röntgenové výkony

Všeobecná zdravotná poisťovňa zvýšila výdavky za poistencov, drahšie budú aj röntgenové výkony

BRATISLAVA 7. septembra (WebNoviny.sk) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zvýšila medziročne svoje výdavky za poistencov.

Informovali o tom predstavitelia poisťovne na tlačovej besede. V roku 2017 zaplatila za poistenca v priemere 941 eur. Podľa údajov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ďalšie dve poisťovne zaplatili v priemere 696 eur a 576 eur.

Šetrili na výdavkoch

Konkurenčné poisťovne svoje náklady oproti predošlému roku znížili. Prvá v roku 2016 zaplatila 702 eur a druhá 580 eur. Priemerné výdavky v štátnej poisťovni boli v tom istom období 925 eur na poistenca. Vyplýva z toho, že kým ostatné poisťovne medziročne svoje náklady znížili, VšZP dala na zdravotnú starostlivosť pre priemerného poistenca o 16 eur viac.

Odporúčame:
SaS navrhuje, aby sa pacienti vyhli čakaniu u lekára za poplatok 10 eur

„Ako jediní sme nešetrili na pacientoch, ale šetrili sme na výdavkoch,“ uviedol generálny riaditeľ poisťovne Miroslav Kočan. Pripomenul, že do VšZP prichádzajú o 14 % drahší poistenci ako priemerný poistenec a odchádzajú o viac ako 30 % lacnejší.

Zvýšené úhrady za RTG

Poisťovňa tiež uviedla, že významne zvýši platby za röntgenové výkony a bude mať pritom tri základné ciele. Chcú podporovať nové prístroje, skúmať výšku žiarenia u pacientov a elektronizovať snímky.

„Zvýšením úhrady za RTG výkony od 1. januára 2019 chce VšZP podporiť modernizáciu prístrojového vybavenia,“ uviedla poisťovňa s tým, že o 110 % zvýši jednotkovú cenu bodu za výkony na RTG prístroji, ktorý bude mladší ako 20 rokov, vytvorí obraz v digitálnej podobe, umožní jeho zdieľanie a bude automaticky monitorovať dávky ožiarenia pacienta.

Ak bude RTG prístroj monitorovať žiarenie len manuálne, zvýši sa jednotková cena o 90 %. Poisťovňa plánuje, že od 1. januára 2021 prestane uhrádzať RTG výkony na prístrojoch starších ako 20 rokov.

Viac k témam: pacient, poplatky, poplatky u lekára, VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Všeobecná zdravotná poisťovňa zvýšila výdavky za poistencov, drahšie budú aj röntgenové výkony © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *