Home / šport / Futbal / MS vo futbale 2018 (finále): Francúzsko – Chorvátsko (online)

MS vo futbale 2018 (finále): Francúzsko – Chorvátsko (online)

MOSKVA 15. júla (WebNoviny.sk) – V nedeľu sa na XXI. futbalových majstrovstvách sveta v Rusku (14. júna – 15. júla) od 17.00 SELČ hrá finálový zápas medzi Francúzskom a Chorvátskom. Hlavným rozhodcom je Argentínčan Néstor Pitana, ktorému asistujú krajania Hernán Maidana, Juan Pablo Belatti.

Po deviaty raz vo finále hrajú výlučne tímy z Európy. Historicky jediným víťazom MS na európskom kontinente zostáva Brazília z roku 1958, keď sa šampionát konal vo Švédsku. Juhoamerický tím sa do finále v Európe prebojoval ešte dvakrát, ale Argentína v Taliansku 1990 neuspela proti Nemecku a Brazília vo Francúzsku 1998 prehrala práve s domácim tímom.

Francúzsko na MS vo futbale 2018

C-skupina: Francúzsko – Austrália 2:1 (0:0), Francúzsko – Peru 1:0 (1:0), Dánsko – Francúzsko 0:0
Osemfinále: Francúzsko – Argentína 4:3 (1:0)
Štvrťfinále: Uruguaj – Francúzsko 0:2 (0:1)
Semifinále: Francúzsko – Belgicko 1:0 (0:0)

Francúzsko hrá o titul tretíkrát v histórii. Naposledy v Nemecku 2006 podľahlo v rozstrele Taliansku, predtým sa na domácom šampionáte v roku 1998 tešilo z triumfu – dosiaľ jediného, keď zdolalo Brazíliu. Vtedy bol pri tom, ako kapitán, súčasný tréner Didier Deschamps.

Chorváti sú nováčikovia v rozhodujúcom súboji o najprestížnejšiu futbalovú trofej na úrovni reprezentačných tímov. Ich dosiaľ najväčším úspechom je 3. miesto, taktiež spred spred 20 rokov.

Ak francúzsky kouč Didier Deschamps v Rusku privedie svojich zverencov až na vrchol, bude tretí po Brazílčanovi Mariovi Zagallovi a Nemcovi Franzovi Beckenbauerovi s titulom svetového šampióna v pozícii hráča aj trénera. Na MS 1998 bol kapitánom francúzskej „trikolóry“. Deschamps priviedol Francúzov do finále už pred dvomi rokmi na domácich ME, jeho tím v rozhodujúcom súboji o zlato na Stade de France podľahol Portugalčanom.

Chorvátsko na MS vo futbale 2018

D-skupina: Chorvátsko – Nigéria 2:0 (1:0), Argentína – Chorvátsko 0:3 (0:0), Island – Chorvátsko 1:2 (0:0)
Osemfinále: Chorvátsko – Dánsko 1:1 po predĺžení (1:1, 1:1), v rozstrele z 11 m 3:2
Štvrťfinále: Rusko – Chorvátsko 2:2 po predĺžení (1:1, 1:1), v rozstrele z 11 m 3:4
Semifinále: Chorvátsko – Anglicko 2:1 po predĺžení (0:1, 1:0)

Chorváti sú ďalším slovanským národom vo finále majstrovstiev sveta po už spomenutých Čechoch a Slovákoch, zároveň sú najnižšie renkingovo postaveným tímom v rozhodujúcom súboji o titul v histórii. Zverencom Zlatka Daliča momentálne patrí 20. priečka v rebríčku FIFA, Francúzi sú na 7. mieste.

Ak Chorváti získajú titul, stanú sa deviatou krajinou s týmto privilégiom v 88-ročnej histórii MS, zatiaľ sa len zaradili medzi 13 krajín, ktoré sa prebojovali do finále. Okrem vyššie spomenutých majstrov sveta sú z historického pohľadu neúspešnými finalistami Holanďania (3x), Maďari (2x), Švédi (1x) a tiež futbalisti bývalého Československa, ktorí si vo finále zahrali v rokoch 1934 a 1962.

Sobotňajší súboj o tretie miesto vyhrali Belgičania, ktorí zdolali Angličanov 2:0„Červení diabli“ vylepšili svoj historicky najlepší výsledok z majstrovstiev sveta z Mexika 1986, kde skončili štvrtí.

MS vo futbale 2018

finále

Francúzsko – Chorvátsko

Moskva

Góly:

Žlté karty: 0 – 0

strely celkovo (na bránu): 0:0 (0:0), rohové kopy: 0:0, držanie lopty (v %): 50 – 50, rozhodcovia: Néstor Pitana – Hernán Maidana, Juan Pablo Belatti (všetci Arg.), videorozhodca: 

Zostavy:
Francúzsko: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández – Pogba, Kanté – Mbappé, Griezmann, Matuidi – Giroud
Chorvátsko: 
Subašič – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič – Rakitič, Brozovič – Rebič, Modrič, Perišič – Mandžukič

Viac o téme: Majstrovstvá sveta MS vo futbale 2018:

Všeobecné informácie
Kompletný program a výsledky
Skupiny a nominácie tímov
Tabuľky skupín

Viac k témam: futbal, Majstrovstvá sveta MS vo futbale 2018 v Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk – MS vo futbale 2018 (finále): Francúzsko – Chorvátsko (online) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Hviezdny Messi je druhým najlepším strelcom MLS, dvoma gólmi prispel v triumfe Interu Miami

Tretí gólu družstva z Floridy strelil Španiel Sergio Busquets, ktorý za Inter skóroval premiérovo od vlaňajšieho príchodu z FC Barcelona.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *