Home / SVET / V Michalovciach pre osýpky vyhlásili mimoriadny stav, nových prípadov pribúda

V Michalovciach pre osýpky vyhlásili mimoriadny stav, nových prípadov pribúda

MICHALOVCE 10. júla (WebNoviny.sk) – Mimoriadnu situáciu pre epidémiu osýpok v utorok vyhlásili v Michalovciach. Agentúru SITA o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra. Doložila, že situácia sa začala zhoršovať koncom minulého týždňa, od piatku 6. do nedele 8. júla v Michalovciach zaznamenali 25 prípadov osýpok.

„Na pokyn riaditeľky regionálneho úradu verejného zdravotníctva bol zvolaný krízový štáb, ktorý situáciu monitoruje. V tejto chvíli vieme povedať, že lôžka na infekčnom oddelení v michalovskej nemocnici nepostačujú. Ide o malé deti, ale aj pacientov až do 54 rokov. V stredu ráno sa opäť stretne krízový štáb za účasti hlavného hygienika SR i hlavného lekára Košického samosprávneho kraja,“ uviedla Paulenová.

Opatrenia na zabránenie šírenia

Stredajšie rokovanie krízového štábu zvoláva prednostka Okresného úradu v Michalovciach. Rokovanie inicioval hlavný hygienik SR a hygienička RÚVZ so sídlom v Michalovciach.

Odporúčame:
Hygienici varujú pred kúpaním v sinicových vodách, pozor treba dať aj na kúpaliskách

Na stretnutí sa zúčastnia aj epidemiológovia RÚVZ so sídlom v Prešove a Košiciach, zástupcovia nemocnice a zástupcovia krízového riadenia Okresného úradu Michalovce s cieľom pripraviť ďalšie opatrenia na zabránenie šírenia epidémie osýpok v SR.

Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Dáša Račková, v okrese Michalovce a Sobrance od 7. mája do 9. júla zaevidovali 161 prípadov osýpok, z toho 68 laboratórne potvrdených a 93 pravdepodobných.

Ochoreli aj pracovníci nemocnice

V okrese Michalovce zaznamenali 155 ochorení, z toho 35 v obci Drahňov, 89 v meste Michalovce, po päť v obciach Trhovište a Zemplínska Široká, deväť v obci Veľké Kapušany, a po jednom ochorení v obciach Falkušovce, Maťovské Vojkovce, Vysoká nad Uhom, Ložín, Iňačovce, Kapušianske Kľačany, Pavlovce nad Uhom, Kusín, Pozdišovce a Senné, okrem toho boli zaznamenané prípady v Strážskom a Košiciach.

V okrese Sobrance evidovali šesť ochorení, v obci Bežovce tri a po jednom v obciach Baškovce, Úbrež a Husák. Hospitalizovali 128 chorých, priemerná dĺžka hospitalizácie bola päť dní.

Z celkového počtu ochorení sú štyri importované z Veľkej Británie a ochorelo aj deväť profesionálnych pracovníkov michalovskej nemocnice. Všetky ochorenia boli v epidemiologickej súvislosti.

Viac k témam: Michalovce, ministerstvo vnútra SR, osýpky, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), vírusové ochorenie
Zdroj: Webnoviny.sk – V Michalovciach pre osýpky vyhlásili mimoriadny stav, nových prípadov pribúda © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Putin znova zložil prezidentskú prísahu, po Stalinovi je najdlhšie úradujúcim vodcom Kremľa (foto)

Vo svojom inauguračnom prejave Putin poďakoval národu za podporu a vojakom zúčastňujúcim sa na vojne na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *