Home / šport / Tenis / Gombos nevzal Džumhurovi ani set, Slovensko v Davis Cupe prehráva 0:1

Gombos nevzal Džumhurovi ani set, Slovensko v Davis Cupe prehráva 0:1

BRATISLAVA 6. apríla (WebNoviny.sk) – Domáca dvojka Norbert Gombos prehrala s jednotkou hostí Damirom Džumhurom za 69 minút 4:6, 1:6 v úvodnej piatkovej dvojhre v rámci bratislavského stretnutia Slovensko – Bosna a Hercegovina na antuke pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC v Bratislave v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2018 tenisových reprezentačných družstiev mužov (6. – 7. apríla).

Za stavu 1:0 pre hostí sa ešte v piatok bratislavským fanúšikom predstavia prvý singlista hostiteľov Martin Kližan proti druhému hráčovi výberu z Balkánu Mirzovi Bašičovi.

Gombosov „blbý“ gem

Momentálne až piaty najlepší slovenský singlista Gombos (147. v rebríčku ATP) urobil v zápase priveľa chýb, ktoré plynuli z jeho útočnej a často netrpezlivej hry. Džumhur (32. v renkingu), ktorý patrí do širšej svetovej špičky, sa mohol oprieť o kvalitné podanie a presnú hru z kontrolovanej defenzívy. Predviedol aj pestrejší herný repertoár, často si pomohol účinnými „kraťasmi“. S blížiacim sa koncom zápasu ťažil neskorší víťaz aj z čoraz väčšieho sebavedomia.

Odporúčame:
Magdaléna Rybáriková postúpila v Monterrey do štvrťfinále, môže si zlepšiť miestny rekord

„Začal som veľmi dobre, vyhrával som aj ťažké a dlhé výmeny. Bohužiaľ, za stavu 4:4 prišiel jeden ´blbý´ gem, keď som urobil tri nevynútené chyby a potom sa to celé otočilo. Súper vzápätí dobre zaservoval a v druhom sete už dominoval. Tlačil ma, držal dĺžku úderov, nedokázal som na neho vyvinúť dostatočný tlak. Rovnako veľa toho vybehal, vrátil mi loptičky aj z pozícií, keď to za normálnych okolností už má byť víťazný úder pre mňa. Nepomohol som si ani prvým podaním, nemal som šancu,“ povedal Norbert Gombos pre RTVS.

Dvadsaťsedemročný Gombos v bilancii proti 25-ročnému Džumhurovi zaostáva už 2:4. Uspel ešte v sezóne 2014 na halovom „hardovom“ challengeri práve v Bratislave (6:3, 6:2) a potom v roku 2015 v kvalifikácii na antuke v nemeckom Hamburgu (3:6, 6:3, 6:4).

Premiéra Dominika Hrbatého

Stretnutie Slovensko – Bosna a Hercegovina je aj premiéra Dominika Hrbatého v pozícii daviscupového kapitána. Hrbatého v novembri zvolil do funkcie výkonný výbor Slovenského tenisového zväzu (STZ). Jeho predchodca Miloslav Mečíř sa po 24 sezónach zo zdravotných dôvodov neuchádzal o obnovenie platnosti zmluvy.

Sobotňajší program v bratislavskom NTC sa začne o 14.00 h štvorhrou, na ktorú kapitáni Dominik Hrbatý, resp. Tomislav Brkič (z pozície tzv. hrajúceho) nahlásili páry Andrej Martin, Igor Zelenay a Mirza Bašič, Tomislav Brkič. V domácom kádri je i Jozef Kovalík, v iba štvorčlennej nominácii hostí aj Nerman Fatič. Šéfovia realizačných štábov majú nárok na zmeny, týka sa to aj sobotňajších dvojhier Kližan – Džumhur a Gombos – Bašič.

Povolených päť hráčov namiesto tradičných štyroch je experimentálna novinka v rámci navrhovanej reformy MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). K zmenám patrí aj scenár v podobe dvoch dvojhier v prvý deň a štvorhry a zostávajúcich dvoch dvojhier v druhý deň a skrátenie zápasov z troch získaných setov na dva. Opatrenia sa minimálne na túto sezónu netýkajú svetovej skupiny DP.

Stav stretnutia rozhodujúceho 2. kola play-off I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2018 tenisových reprezentačných družstiev mužov (6. – 7. apríla, Bratislava, antuka pod zatiahnutou strechou v Aegon aréne NTC):

SLOVENSKO – BOSNA A HERCEGOVINA 0:1

po piatkovej I. dvojhre

Norbert Gombos – Damir Džumhur 4:6, 1:6 za 69 minút (36, 33)

I. set

Úvodný gem pri podaní Gombosa naznačil, že na pomalej antuke to môže byť boj o každú loptičku. Nebola to pravda. Favorizovaný Džumhur už v tretej hre prvýkrát brejkol svojho slovenského súpera, keď zahral parádny víťazný bekhend z defenzívy do odkrytej časti kurtu.

Reakcia Gombosa bola rýchla, rebrejkom okamžite vyrovnal na 2:2. Súpera si pritiahol k sieti a potom ho obhodením donútil k chybe. Koncovka setu však vyznela pre Bosniaka. Za stavu 4:4 mu slovenský súper pomohol k brejku troma nevynútenými chybami a vzápätí Džumhur dopodával set na 6:4. Premenil druhý setbal po pridlhom forhende protivníka.

II. set

Ani úvod druhého setu nezastihol slovenského tenistu v pohode. Gombos dvojchybou premenil Džumhurovi brejkbal a ten vzápätí na trikrát potvrdil zisk súperovho podania
na 2:0. Neskôr Džumhur zvýšil aj na 3:0, keď Gombos nevyužil stav 40:15 pri svojom podaní, v závere gemu opäť „spáchal“ dvojchybu. Jedinú hru v druhom sete Gombos získal za stavu 0:4 a zabránil tak nepopulárnemu „kanáru“.

Za stavu 1:5 Gombos ešte skúšal zabojovať, ale chýbal mu pokoj na rakete. Pri mečbale opäť urobil dvojchybu, rovnako ako aj dvakrát predtým pri brejkových možnostiach Džumhura. V celom stretnutí slovenský tenista predviedol 31 nevynútených chýb, popri 10 na strane súpera. Džumhur využil 5 z 9 možností na brejk, Gombos jednu z dvoch.

Zostávajúci program:

Piatková dvojhra:
Martin Kližan – Mirza Bašič

Sobota (štvorhra a dve dvojhry postupne od 14.00 h):
Andrej Martin, Igor Zelenay – Mirza Bašič, Tomislav Brkič
Martin Kližan – Damir Džumhur
Norbert Gombos – Mirza Bašič

Kádre:

SLOVENSKO

Andrej Martin (118. vo svetovom rebríčku ATP vo dvojhre, 704. vo štvorhre)
Martin Kližan (130. / 417.)
Jozef Kovalík (138. / 245.)
Norbert Gombos (147. / 686.)
Igor Zelenay (- / 105.)

Realizačný tím – kapitán: Dominik Hrbatý, tréner: Tibor Tóth, kondičný tréner: David Olasz, lekár: Roman Fano, fyzioterapeuti: Milan Gašpárek, Róbert Bezák, masér: Tomáš Martikán, vypletač: Martin Pisák

BOSNA A HERCEGOVINA

Damir Džumhur (32. / 158.)
Mirza Bašič (95. / 725.)
hrajúci kapitán Tomislav Brkič (253. / 277.)
Nerman Fatič (749. / 835.)

Viac k témam: Bosna a Hercegovina, Davisov pohár, Martin Kližan, Norbert Gombos, Slovensko, tenis
Zdroj: Webnoviny.sk – Gombos nevzal Džumhurovi ani set, Slovensko v Davis Cupe prehráva 0:1 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ak Nadal stihne odohrať aspoň dva turnaje, na Roland Gorros bude patriť medzi päť najväčších favoritov na celkový triumf

Dvadsaťdvanásobný grandslamový šampión len nedávno vyhlásil, že práve v úvode apríla by rád odštartoval svoju prípravu pred blížiacim sa druhým grandslamovým turnajom sezóny Roland Garros v Paríži.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *