Home / SVET / Video: Štátom Alabama sa prehnalo prvé drsné počasie v roku, silné búrky vyvolali tornáda

Video: Štátom Alabama sa prehnalo prvé drsné počasie v roku, silné búrky vyvolali tornáda

ATLANTA 20. marca (WebNoviny.sk) – Juhovýchodom USA sa v pondelok v noci prehnali silné búrky, ktoré vyvolali tornáda, vyvracali stromy a ničili domy. Drsné počasie vrátane prudkého vetra a veľkých krúp podľa meteorológov ohrozovalo viac ako 29 miliónov ľudí v regióne.

Mestá na severe štátu Alabama hlásia výpadky elektriny, podľa Národnej meteorologickej služby (NWS) v oblasti potvrdili najmenej tri tornáda. Kancelária šerifa okresu Limestone na pohraničí Alabamy a Tennessee zverejnila fotografie domov, ktorým vietor strhol strechy alebo ich prístavby celé vytrhol zo základov.

Odporúčame:
Študenti v USA si uctili obete streľby na floridskej strednej škole rôznymi spôsobmi

Viaceré cesty sú uzavreté pre popadané elektrické vedenie alebo stromy, uviedla kancelária na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Búrky spôsobili aj vážne škody na strechách budov v areáli Štátnej univerzity v meste Jacksonville.

V mnohých školách v Tennessee a Alabame sa pre búrkovú hrozbu vyučovanie skončilo skôr, informuje agentúra AP. Žiaci aj zamestnanci tak mali možnosť dostať sa domov skôr, ako by ich zastihol živel.

Pre severnú Alabamu a juh Tennessee ešte v pondelok v noci platila výstraha pred tornádami. Rovnaká výstraha začala platiť aj v severnej Georgii, keďže sa búrkové pásmo presúva na východ. Podľa meteorológov je hrozba búrok mimoriadne nebezpečná pre vznik tornád, z ktorých niektoré môžu byť veľmi intenzívne.

Podľa meteorologickej služby by búrky mohli sprevádzať krúpy s priemerom až 7,5 centimetra a vietor by mohol v nárazoch dosahovať až 115 kilometrov za hodinu. Pre Alabamu predstavujú pondelkové búrky prvé drsné počasie v roku.

Viac k témam: Alabama, Georgia, počasie, silné búrky, tornádo, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Štátom Alabama sa prehnalo prvé drsné počasie v roku, silné búrky vyvolali tornáda © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Putinovo nariadenie taktických cvičení je „jadrovým vydieraním“, povedal hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky

Je to po prvý raz, čo Rusko verejne oznámilo cvičenia zahŕňajúce taktické jadrové zbrane.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *