Home / SLOVENSKO / Kažimír považuje jeho stíhanie za politický proces. Súd bol povinný zastaviť konanie, zdôraznil advokát

Kažimír považuje jeho stíhanie za politický proces. Súd bol povinný zastaviť konanie, zdôraznil advokát

17.10.2024 (SITA.sk) – Sudca Špecializovaného trestného súdu Milan Cisárik bol povinný zastaviť konanie voči guvernérovi Národnej banky Slovenska Petrovi Kažimírovi súdenému pre podplácanie z dôvodu jeho neprípustnosti. Na štvrtkovej tlačovej besede to uviedol jeho obhajca Ondrej Mularčík.

Zastavenie stíhania Kažimíra pre premlčanie

Ten na súd podal návrh na zastavenie stíhania Kažimíra pre premlčanie. Sudca Cisárik však povedal, že v aktuálnom štádiu konania o návrhu nebude rozhodovať.

Celkovo totiž podľa neho existujú rôzne názory, ako novelizácia Trestného zákona ovplyvnila otázku premlčania. Mularčík však citoval rozhodnutie Ústavného súdu SR, podľa ktorého sa má využiť výklad priaznivejší pre páchateľa.

„Nemyslím si, že ktokoľvek, vrátane sudcu ŠTS, je oprávnený spochybňovať toto rozhodnutie ústavného súdu,“ skonštatoval Mularčík. Na ústavný súd sa však podľa vlastných slov v tejto súvislosti môže obrátiť až potom, keď bude vec právoplatne skončená.

Celú vec považujú za politický proces

Zároveň advokát označil trest, ktorý prokurátor navrhol vo svojej záverečnej reči pre Kažimíra, za drakonický. Prokurátor pre obžalovaného navrhol nepodmienečný trest v hornej hranici trestnej sadzby, ktorá je v tomto prípade šesť mesiacov až tri roky väzenia.

„Môj klient sa od začiatku trestného konania cíti nevinný,“ zdôraznil advokát s tým, že celú vec považujú za politický proces. Zároveň podľa Mularčíka Kažimír považuje prokurátora Petra Mikuláša, ako aj sudcu Cisárika za zaujatých. U Mikuláša je dôvodom, že po prvom zrušení obvinenia Kažimíra zo strany Generálnej prokuratúry SR postupoval v rozpore s jej názormi. U Cisárika je dôvodom to, že Kažimíra už predtým uznal za vinného trestným rozkazom.

Kažimír je obžalovaný z toho, že bývalému šéfovi finančnej správy Františkovi Imreczemu na prelome rokov 2017 až 2018 ako minister financií poskytol úplatok 48-tisíc eur za zabezpečenie nadmerných odpočtov DPH pre viaceré spoločnosti. Pojednávanie v tejto trestnej veci bude pokračovať 29. novembra záverečnými rečami obhajcu a obžalovaného.

Viac k témam: advokát, Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS), Novela Trestného zákona, Podplácanie, Súdy, Tresné stíhanie
Zdroj: SITA.sk – Kažimír považuje jeho stíhanie za politický proces. Súd bol povinný zastaviť konanie, zdôraznil advokát © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šimkovičovej novela zákona o štátnom jazyku neobmedzí práva národnostných menšín, sľubuje Taraba

Taraba sa pre pripravovanú novelu zákona o štátnom jazyku stretol s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou a bývalým poslancom parlamentu Györgyom Gyimesim.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *