Home / SLOVENSKO / Šimkovičovej novela zákona o štátnom jazyku neobmedzí práva národnostných menšín, sľubuje Taraba

Šimkovičovej novela zákona o štátnom jazyku neobmedzí práva národnostných menšín, sľubuje Taraba

17.10.2024 (SITA.sk) – Pripravovaná novela zákona o štátnom jazyku nijako neobmedzí doposiaľ vydobyté práva národnostných menšín žijúcich na Slovensku. Sľubuje to podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Zaregistroval som, že informáciu o tom, že na ministerstve kultúry pripravujú novelizáciu zákona o štátnom jazyku sa snažili hneď určité skupiny využiť na rozdúchavanie národnostných vášni na Slovensku. Pre mňa osobne je dôležité, aby nikto nestaval proti sebe slovenský národ a menšiny žijúce na Slovensku,“ uviedol na sociálnej sieti Taraba.

Stretnutie so Šimkovičovou a Gyimesim

Podpredseda vlády sa pre pripravovanú novelu zákona o štátnom jazyku stretol s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou a bývalým poslancom parlamentu Györgyom Gyimesim.

Oboznámili sme sa nielen s pripravovaným zákonom, ale verím, že sme aj vytvorili platformu na ďalšiu diskusiu. Jasne z úst pani ministerky zaznelo, že sa v ničom neplánuje meniť zákon o národnostných menšinách, ani v ničom sa nebude siahať na žiadne práva menšín. Podpora rozvoja štátneho jazyka sa dá tak, že nejde na úkor iného, práve naopak,“ dodal Taraba.

Štátny jazyk a práva menšín

Podľa podpredsedu vlády, je právom každého štátu, aby chránil vlastný štátny jazyk a vytváral dostatočný priestor pre jeho používanie.

Zároveň, aby to robil tak, že v ničom sa neobmedzuje používanie jazyka národnostných menšín alebo rokmi dosiahnutú dohodu o právach menšín ukotvenú v zákonoch a medzinárodných dohovoroch,“ podotkol Taraba.

Problémy južného Slovenska

S poslancom Gyimesim plánuje minister Taraba spolupracovať aj pri otázkach rozvoja problémov južného Slovenska, a to hlavne pri vybudovaní siete vodovodov a kanalizácii, ale aj pri riešení rôznych envirozáťaží.

Na ministerstve už finalizujeme riešenie trvalého odstránenia envirozáťaže vo Vrakuni, ktorú v blízkej budúcnosti predložím vláde. Toto riešenie ochráni spodné vody Žitného ostrova a najmä bude realizovateľné,“ konštatoval Taraba.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Minister životného prostredia SR, Ministerka kultúry SR, Národnostné menšiny, Novela zákona
Zdroj: SITA.sk – Šimkovičovej novela zákona o štátnom jazyku neobmedzí práva národnostných menšín, sľubuje Taraba © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Liberáli chcú pre správu SIS o atentáte na premiéra Fica zvolať výbor na kontrolu tajnej služby

Ako ďalej liberáli informovali, je dôležité vedieť, aké je zadanie pre SIS a kto toto zadanie dal.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *