Home / SLOVENSKO / Vládny špeciál so Slovákmi pristál v Bratislave, z Libanonu boli evakuovaní spolu s ďalšími občanmi (video)

Vládny špeciál so Slovákmi pristál v Bratislave, z Libanonu boli evakuovaní spolu s ďalšími občanmi (video)

5.10.2024 (SITA.sk) – V Bratislave v sobotu pristál vládny špeciál s evakuovanými občanmi z Libanonu. Informoval o tom minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) na tlačovom brífingu priamo z letiska.

Vládny špeciál priviezol 46 osôb, z čoho 25 boli občania Slovenska. Minister priblížil, že pri evakuácii išlo o spoluprácu dvoch krajín – Libanonu a Cypru.

O pomoc požiadali aj ďalšie krajiny

Najskôr občanov previezol vojenský špeciál z Libanonu na Cyprus a následne vládny špeciál letky ministerstva vnútra ich zobral z Cypru do Bratislavy. Z Bejrútu na Cyprus bolo podľa slov Blanára privezených 98 ľudí, z čoho 34 boli občania SR.

O pomoc totiž požiadalo aj deväť ďalších krajín EÚ a tiež USA. Na Slovensko z tohto počtu prevezú spolu 90 občanov, teda vládny špeciál absolvuje ešte jeden len z Cypru do Bratislavy a privezie ešte 44 občanov, z čoho deviati sú Slováci.

Ako minister informoval, SR má veľký záujem na tom, aby dokázala poskytnúť pomoc občanom Slovenska.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Situácia sa veľmi radikalizuje

Situácia v Libanone sa veľmi radikalizuje a zostruje. Boje sa už preniesli aj do samotného Bejrútu. A preto skupina našich odborníkov na ministerstve zahraničných vecí, ktorí sa venujú krízovému manažmentu, pripravovali evakuáciu už dlhodobejšie. Celá akcia sa začala dôsledne dostávať do detailov až v pondelok 30. septembra. Následne na vláde schválili použitie vojenského špeciálu a všetky ostatné logistické veci sa už len dopracovali,“ opísal minister a skonštatoval, že z hľadiska evakuácie išlo pravdepodobne o najväčšiu logistickú operáciu, ktorú doposiaľ uskutočnili.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Evakuáciu rezort diplomacie zabezpečoval v úzkej spolupráci s ministerstvom vnútra a rezortom obrany. Šéf rezortu diplomacie súčasne informoval, že náklady si budú pre pomoc aj iným krajinám uplatňovať aj cez mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany, a to vo výške 75 percent.

Viac k témam: Evakuácia, Izraelsko-palestínsky konflikt, Minister obrany SR, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Vládny špeciál
Zdroj: SITA.sk – Vládny špeciál so Slovákmi pristál v Bratislave, z Libanonu boli evakuovaní spolu s ďalšími občanmi (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Lokomotíva Katka mala na Košickej detskej historickej železnici vzácneho hosťa, navštívil ju pravnuk jej konštruktéra (foto)

Katka je najstaršou prevádzkovanou úzkorozchodnou parnou lokomotívou v strednej Európe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *