Home / SLOVENSKO / Skupina SHP Group spustila v Bosne a Hercegovine unikátnu prevádzku

Skupina SHP Group spustila v Bosne a Hercegovine unikátnu prevádzku

27.9.2024 (SITA.sk) – Skupina SHP Group (Slovak Hygienic Paper Group) vo svojom závode Celex v Bosne a Hercegovine úspešne uviedla do prevádzky čističku odpadových vôd. Táto environmentálne dôležitá investícia dosiahla výšku 720 000 EUR a je dôkazom záväzku spoločnosti k udržateľnému rastu a ochrane životného prostredia.

„Nová čistička odpadových vôd nielenže spĺňa vnútroštátne legislatívne predpisy, ale tiež šetrí vzácne vodné zdroje a zabraňuje znečisteniu rieky Vrbas. Takéto zariadenia majú dôležitú úlohu pri udržiavaní verejného zdravia, ochrane životného prostredia a podpore udržateľného hospodárenia s vodou. Tento krok je jasným prejavom zodpovednosti SHP Celex voči budúcim generáciám. Sme hrdí na to, že sme lídrom v oblasti ekologickej výroby a ochrany životného prostredia, keďže takéto zariadenie na čistenie odpadových vôd je niečo, čo sa v Republike Srbskej urobilo po prvý raz,“ uviedol Richard Žigmund, generálny riaditeľ SHPG.

Na otvorení prevádzky sa zúčastnil aj prezident Republiky Srbskej Milorad Dodik, ktorého vláda tiež finančne podporila túto environmentálnu investíciu. Na stretnutí s vedením spoločnosti Celex v Banja Luke označil privatizáciu tradičného výrobcu papiera známeho vo všetkých krajinách bývalej Juhoslávie za príklad úspechu. Celex v roku 2001 privatizoval česko – slovenský holding ECO – INVESTMENT, a.s., ktorý dnes cez svoju dcérsku spoločnosť SHP Group a.s. kontroluje 100% spoločnosti SHP Celex d.d.

Prezident Republiky Srbskej Milorad Dodik uviedol, že SHP Group tu plánuje investovať približne 150 miliónov eur, čo bude jedna z najväčších investícií v regióne. „Budeme podporovať všetko, čo bude súčasťou podnikateľských plánov tejto spoločnosti,“ povedal Dodik, ktorý v Banja Luke uviedol do prevádzky čistiareň odpadových vôd spolu s prezidentom holdingu ECO – INVESTMENT a.s. Milanom Fiľom. „Vždy budeme podporovať takých investorov, ktorí majú jasnú sociálnu a ekologickú zodpovednosť a sú ochotní inovovať a napredovať. Som hrdý na priateľstvo, ktoré sme si vybudovali a ktoré trvá už 24 rokov,“ uviedla prezident Dodik.

Prezident tiež vyjadril potešenie, že obchodné plány spoločnosti zahŕňajú výstavbu energetického bloku na zabezpečenie plynulej prevádzky na ďalšie roky. Podotkol, že privatizácia závodu Celex bola úspešná, o čom svedčí aj to, že firma bez problémov funguje už 24 rokov, a to aj napriek rôznym výzvam, ekonomickým krízam, ba aj výraznému požiaru, ktorý ju pred časom postihol. „Produktami papierovej hygieny, ktoré vyrábame v závode Celex, zásobujeme všetky krajiny bývalej Juhoslávie. V spoločnosti sme doteraz preinvestovali približne 50 miliónov EUR. Tak ako v každom z našich výrobných podnikov, aj tu išli financie prevažne do modernizácie prevádzok a do zlepšovania pracovných podmienok zamestnancov. V najbližšom období plánujeme investovať do kvality a objem produkcie ďalej navyšovať,“ povedal prezident holdingu ECO – INVESTMENT a.s. Milan Fiľo.

Skupina SHP Group (Slovak Hygienic Paper Group) je nadnárodná spoločnosť pôsobiaca v oblasti celulózovo-papierenského priemyslu. Skupinu SHPG tvoria 3 obchodné pobočky a 4 výrobné závody, ktoré ročne vyrobia 176 tisíc ton polotovarov a hotových výrobkov. Je najväčším výrobcom produktov z hygienického papiera v strednej a východnej Európe s viac ako 1 300 zamestnancami. Výrobky predáva v 46 krajinách. SHP Group je členom holdingu ECO-INVESTMENT a.s.

Informačný servis

Viac k témam: čistička odpadových vôd, PR
Zdroj: SITA.sk – Skupina SHP Group spustila v Bosne a Hercegovine unikátnu prevádzku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Devínsku cestu postihne obmedzenie dopravy, Bratislava pokračuje v odstraňovaní následkov dažďov

Vodičov žiadajú, aby sa úseku vyhli a využili obchádzkovú trasu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *