Home / šport / Futbal / Ministerka Šimkovičová odvolala riaditeľku Kusú, SNG bude zatiaľ viesť Bittner (video)

Ministerka Šimkovičová odvolala riaditeľku Kusú, SNG bude zatiaľ viesť Bittner (video)

7.8.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 7. augusta, 12:24

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nom. SNS) pokračuje v odvolávaní. Po generálnom riaditeľovi Slovenského národného divadla Matejovi Drličkovi odvolala aj riaditeľku Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandru Kusú.

Podľa Denník N Kusej z ministerstva doručili odvolací dekrét, ktorý prevzala. Kusá viedla národnú galériu od roku 2010, vlani úspešne zavŕšila dlhoročnú rekonštrukciu hlavného sídla galérie v Bratislave.

Vyčíta jej rodinné prepojenia

Rezort kultúry považuje postup generálnej riaditeľky Kusej pri rekonštrukcii budovy SNG za neakceptovateľný. Počas rekonštrukcie došlo podľa rezortu k viacerým manažérskym zlyhaniam. 

„V tejto súvislosti vyjadruje ministerstvo pochybnosti ohľadom konfliktu záujmov týkajúceho sa priamo generálnej riaditeľky Alexandry Kusej. Tá je blízkou rodinnou príslušníčkou konateľa a spoločníka pôvodného zhotoviteľa projektu na rekonštrukciu SNG. Táto skutočnosť bola známa už pred nástupom Alexandry Kusej na post generálnej riaditeľky SNG. Súčasné vedenie rezortu zastáva názor, že vzhľadom na rodinné prepojenia nemala byť Alexandra Kusá na tento post ani vymenovaná,“ zdôvodnilo personálne zmeny ministerstvo kultúry.

Uzatvárala dodatky k zmluvám

Ako rezort ďalej uviedol, počas jej pôsobenia sa pôvodná zmluva o dielo významným spôsobom modifikovala.

„Od jej nástupu, teda od roku 2010, bolo k zmluve z roku 2005 o rekonštrukcii SNG uzatvorených niekoľko dodatkov so spoločnosťou A B.K.P.Š., spol. s r. o., ktorej konateľom je Ing. arch. Martin Kusý. Generálna riaditeľka Alexandra Kusá sama uzatvárala dodatky k zmluvám so zhotoviteľom A B.K.P.Š., spol. s r. o., pričom celková suma jedenástich dodatkov sa vyšplhala na takmer dva milióny eur,“ vysvetlilo ministerstvo.

Ministerstvo zároveň chystá podanie návrhu na preskúmanie dodatkov a ich opodstatnenia na Úrad pre verejné obstarávanie.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/08/sng_1.mp4

Ignorovala umelcov zo Slovenska

Nesúhlas vyjadril rezort aj so spôsobom, akým Kusá hospodárila s verejnými financiami a prezentáciou umenia na podujatiach, ktoré národná galéria organizuje doma i v zahraničí.

„Na prestížne bienále v Benátkach vyčlenil rezort kultúry sumu 300-tisíc eur, pričom prezentácia nebola z pohľadu ministerstva vhodná a jej cieľom nebolo propagovať slovenskú kultúru a umenie. Ministerstvo má vážne pochybnosti o tom, ako boli vynaložené finančné prostriedky,“ uviedol rezort vo svojom stanovisku na odvolanie Kusej z funkcie.

Súčasne považuje za nedostatočné využitie priestorov SNG a Kusú kritizuje za dlhodobé ignorovanie celej škály umelcov zo Slovenska a za to, že ich diela v galérii nevystavovala.

Na čele bude krízový manažér

Ministerka Šimkovičová poverila vedením SNG krízového manažéra Antona Bittnera. Rezort tvrdí, že má viac ako tridsaťročné skúsenosti s riadením a transformáciou organizácií. Vyštudoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave, Technickej univerzite v Košiciach a je držiteľom doktorátu z ekonomiky a medzinárodných financií.

„Je uznávaným krízovým manažérom a odborníkom na stabilizáciu organizácií a ich rozvoj. Počas svojej kariéry úspešne viedol množstvo projektov zameraných na prekonanie krízových situácií, zefektívnenie činností a posilnenie organizačných štruktúr. Expertíza Antona Bittnera v oblasti strategického manažmentu a optimalizácie procesov je predpokladom, že SNG bude schopná pružne reagovať na aktuálne výzvy a dynamicky sa rozvíjať,“ tvrdí ministerstvo kultúry.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/08/sng_2.mp4

Zabezpečiť má finančnú stabilitu

Úlohou Bittnera bude zabezpečiť finančnú stabilitu, optimalizovať interné procesy či vytvoriť priaznivé podmienky pre rozvoj kultúrnych a umeleckých aktivít.

„Som nesmierne poctený, že môžem viesť Slovenskú národnú galériu v tomto zložitom období. Mojím hlavným cieľom je stabilizovať jej činnosť a vytvoriť pevné základy pre ďalší rozvoj. Verím, že s podporou tímu odborníkov dokážeme zabezpečiť stabilitu a zároveň priniesť nové iniciatívy, ktoré posunú SNG na vyššiu úroveň. Mojou ďalšou prioritou bude zlepšenie vnútorných procesov, zvýšenie efektivity a posilnenie pozície SNG ako významnej kultúrnej inštitúcie na Slovensku aj v medzinárodnom kontexte,“ uviedol Bittner.

Zároveň sa bude usilovať aj o to, aby národná galéria bola miestom, kde sa stretáva umenie, vzdelávanie, rešpektovanie slovenských tradícií a kultúrny dialóg.

Viac k témam: Ministerka kultúry SR, Odvolanie z funkcie
Zdroj: SITA.sk – Ministerka Šimkovičová odvolala riaditeľku Kusú, SNG bude zatiaľ viesť Bittner (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zmena plánov v tíme Al-Nassr, Ronaldo ochorel a vynechá úvodný duel proti Al-Shorta na ázijskej Lige majstrov

Práve v pondelok sa začala skupinová časť tejto súťaže vo vynovenom formáte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *