Home / EKONOMIKA / Agentúra Moody’s potvrdila Slovensku rating s pozitívnym výhľadom, medzi rizikami je demografia

Agentúra Moody’s potvrdila Slovensku rating s pozitívnym výhľadom, medzi rizikami je demografia

BRATISLAVA 9. marca (WebNoviny.sk) – Ratingová agentúra Moody’s potvrdila Slovensku rating na úrovni A2 s pozitívnym výhľadom. Informuje o tom ministerstvo financií s tým, že pozitívny ratingový výhľad zvyšuje pravdepodobnosť vylepšenia ratingu v horizonte zhruba jeden a pol roka.

„Agentúra toto rozhodnutie zdôvodňuje najmä priaznivým vývojom v oblasti hospodárskeho rastu a naďalej sa zlepšujúcimi výsledkami verejných financií,“ dodáva ministerstvo.

Dlhodobý hospodársky rast Slovenska

Agentúra pozitívne podľa rezortu financií hodnotí najmä dlhodobý hospodársky rast Slovenska, ktorý by mal do roku 2021 dosiahnuť v priemere 3,2 % ročne. Rast je pritom ťahaný nielen spotrebou domácností, ale aj rastúcim objemom investícií, rastúcou priemyselnou výrobou a zvyšujúcim sa objemom čistého exportu.

Odporúčame:
Výhľad hospodárstva USA podľa šéfa centrálnej banky Jeroma Powella zostáva silný

Ďalším dôvodom potvrdenia ratingu agentúrou Moody’s je podľa ministerstva zlepšujúca sa stabilita slovenských verejných financií. Agentúra pritom odhaduje, že hospodársky rast a lepší výber daní by mohol úroveň verejného dlhu do roku 2020 stlačiť na úroveň 45 % hrubého domáceho produktu.

„Agentúra tiež oceňuje iniciatívy vlády na podporu investícií a hlbšiu integráciu Slovenska do globálnej ekonomiky, ako aj opatrenia zamerané na boj so súčasným nedostatkom pracovnej sily v ekonomike,“ dodáva ministerstvo financií.

Nepriaznivý demografický vývoj

Za riziká ďalšieho vývoja agentúra označila vysokú otvorenosť slovenskej ekonomiky a z dlhodobého hľadiska nepriaznivý demografický vývoj z dôvodu starnutia slovenskej populácie.

Odporúčame:
Dolár v piatok posilnil po správe o nových pracovných miestach

Rating Slovenskej republiky tak začiatkom tohto roka potvrdili všetky tri renomované ratingové agentúry. Prvá tak urobila koncom januára agentúra Standard and Poor’s, ktorá potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom. Už začiatkom februára ju nasledovala agentúra Fitch Ratings, ktorá rovnako potvrdila Slovensku rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

Viac k témam: rating, rating slovenskej ekonomiky, ratingová agentúra Moody’s
Zdroj: Webnoviny.sk – Agentúra Moody’s potvrdila Slovensku rating s pozitívnym výhľadom, medzi rizikami je demografia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť podľa analytičky atakuje úrovne obdobia tesne pred pandémiou

Očakáva sa pomalší rast nominálnych miezd, avšak aj výraznejšie spomalenie inflácie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *