Home / šport / Ostatné športy / Boxerky vlani neprešli testami pohlavia, teraz súťažia na olympiáde. Rozhodnutie viacerých šokovalo

Boxerky vlani neprešli testami pohlavia, teraz súťažia na olympiáde. Rozhodnutie viacerých šokovalo

1.8.2024 (SITA.sk) – Medzinárodný olympijský výbor (MOV) potvrdil, že dve boxerky, ktoré boli minulý rok diskvalifikované z majstrovstiev sveta po tom, ako neprešli testami rodovej spôsobilosti, budú môcť súťažiť na olympijských hrách v Paríži.

Ako referuje web The Guardian, Imane Khelifovej z Alžírska a Taiwančanke Lin Yu-ting tak bolo umožnené začať svoje súťaže pod piatimi kruhmi.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024

Rozhodnutie MOV vyvoláva kontroverzie. Niekdajší majster sveta Barry McGuigan vyjadril svoje znepokojenie, keď na platforme X napísal: „Je šokujúce, že im bolo skutočne dovolené dostať sa tak ďaleko. Čo sa to deje?

So here is the IOC idea of fairness in the 2024
Olympic Games, shocking and unfair on Women & Girls

https://t.co/8G7UxhsqYd
— Barry McGuigan (@ClonesCyclone) August 1, 2024

Uvedená situácia nastala preto, že vlaňajšie majstrovstvá sveta sa konali pod záštitou Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA), ktorej ruský šéf Umar Kremľov povedal, že testy DNA „preukázali, že majú chromozómy XY (označuje sa tak mužské pohlavie, pozn.), a preto boli vylúčené zo športového podujatia“.

IBA však medzičasom v dôsledku škandálov a nejasností pri správe verejných záležitostí dostala zákaz zastrešovať olympijské súťaže v boxe. Na tie v Paríži dohliada boxerská sekcia MOV, ktorá má voľnejšie pravidlá ako IBA.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Otvárací ceremoniál – Letná olympiáda v Paríži 2024 (fotografie)

Viac k témam: Box, LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, Medzinárodná boxerská asociácia
Zdroj: SITA.sk – Boxerky vlani neprešli testami pohlavia, teraz súťažia na olympiáde. Rozhodnutie viacerých šokovalo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vadovičová získala druhú medailu na paralympijských hrách v Paríži, posledný výstrel jej však nevyšiel

Pre 41-ročnú Vadovičovú je to ôsma medaila z paralympijskej scény. Na konte má päť zlatých, dve striebra a jeden bronz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *