Home / SVET / Česko získa ďalších 14 tankov Leopard 2A4 od Nemecka ako kompenzáciu za pomoc Ukrajine

Česko získa ďalších 14 tankov Leopard 2A4 od Nemecka ako kompenzáciu za pomoc Ukrajine

31.7.2024 (SITA.sk) –

Česko dostane od Nemecka ďalších 14 bojových tankov Leopard 2A4 a jedno vyslobodzovacie vozidlo Büffel 3 ako kompenzáciu za české dodávky vojenského materiálu pre Ukrajinu, ktorá čelí ruskej agresii. Je to už druhá kompenzácia pre Českú republiku za jej pomoc Ukrajine.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ministerka obrany Jana Černochová uviedla, že prvý tank dostanú ešte tento rok a zvyšné stroje do začiatku roku 2026. V tlačovej správe na svojej webstránke o tom informovalo české ministerstvo obrany.

Už v rokoch 2022 a 2023 dostalo Česko od Nemecka ako dar 14 bojových tankov Leopard 2A4 a jeden vyslobodzovací tank Büffel 3 na podvozku Leopard 2A4.

Rezort obrany v Prahe informoval, že začínajú tiež predbežné trhové konzultácie o nákupe ďalších 14 kusov tankov Leopard 2A4. Zároveň Česko a Nemecko rokujú o nákupe najnovšej verzie tankov Leopard 2A8.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júli 2024 (fotografie)

Viac k témam: Česká ministerka obrany, České ministerstvo obrany, Kompenzácia, Leopard 2A4, pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Česko získa ďalších 14 tankov Leopard 2A4 od Nemecka ako kompenzáciu za pomoc Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Český premiér Fiala vyhadzuje vicepremiéra pre digitalizáciu z vlády, koaličnú zmluvu však nevypovedá

Fiala navrhne odvolanie Ivana Bartoša prezidentovi Českej republiky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *