Home / EKONOMIKA / Slovensko môže prísť o dve miliardy. Demokrati vyzývajú prezidenta, aby splnil svoje predvolebné sľuby a konal v mene občanov

Slovensko môže prísť o dve miliardy. Demokrati vyzývajú prezidenta, aby splnil svoje predvolebné sľuby a konal v mene občanov

31.7.2024 (SITA.sk) – Slovensko môže prísť o 2 miliardy eur z Plánu obnovy, varuje strana Demokrati. Premiér Robert Fico je podľa nich v dovolenkovom režime a prezident Peter Pellegrini sledoval olympiádu, zatiaľ čo ministri na svojich rezortoch čelia škandálom.

Podpredseda mimoparlamentnej strany Juraj Šeliga vyzval Pellegriniho, aby splnil svoje predvolebné záväzky a začal konať v mene všetkých občanov. Demokrati žiadajú zvolanie mimoriadnej vlády a tiež schôdze parlamentu.

Riziko straty finančných prostriedkov

„Kde je teraz premiér, kde je teraz prezident Pellegrini, ktorý vyhlásil, že v prípade potreby pôjde na rokovanie vlády. Prečo si ešte stále nepredvolal ministra životného prostredia, ministerku zdravotníctva, ministra spravodlivosti a podpredsedu vlády pre Plán obnovy,“ uviedol Šeliga. Strana už dva týždne intenzívne upozorňuje na riziko straty finančných prostriedkov určených na rozvoj Slovenska.

„To naozaj si Slovensko môže dovoliť prísť o 2 miliardy eur?“ pokračoval v kritike podpredseda strany.

Ohrozenie už tretiny celkovej sumy

Predseda Jaroslav Naď zdôraznil potrebu zvolania mimoriadnej schôdze, aby sa začalo krízové riadenie Plánu obnovy, a urobili sa všetky kroky k tomu, aby Slovensko neprišlo o 2 miliardy eur. Bývalý premiér Eduard Heger, ktorý podľa Demokratov zabezpečil miliardy pre Slovensko z Plánu obnovy, tvrdí, že za deväť mesiacov je ohrozená už tretina celkovej sumy.

„Okrem mimoriadnej vlády je nutné zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu. Dve miliardy eur sú tretina z celého objemu Plánu obnovy. Žiadam Roberta Fica, aby ihneď konal, pretože celý projekt padá na hlavu ministra Kmeca, ktorý netuší, čo robiť. Slovensko si nemôže dovoliť prísť ani o jedno jediné eur,” vyhlásil Heger. Podľa Demokratov je situácia naliehavá a vyžaduje si okamžité a zodpovedné kroky od najvyšších predstaviteľov krajiny.

Viac k témam: Eurofondy, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), mimoriadna schôdza, Plán obnovy a odolnosti SR, Podpredseda strany Demokrati, Predseda strany Demokrati, Premiér Slovenskej republiky, Prezident Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk – Slovensko môže prísť o dve miliardy. Demokrati vyzývajú prezidenta, aby splnil svoje predvolebné sľuby a konal v mene občanov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovenské firmy čaká náročný záver roka, odborníci vystríhajú pred nárastom insolvencií

Platobná morálka slovenských podnikov je stále pod európskym priemerom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *