Home / šport / MOTOR šport / Ruský rozsiahly raketový útok zasiahol najväčšiu detskú nemocnicu v krajine, hlásia desiatky mŕtvych aj zranených

Ruský rozsiahly raketový útok zasiahol najväčšiu detskú nemocnicu v krajine, hlásia desiatky mŕtvych aj zranených

8.7.2024 (SITA.sk) – Rusko v pondelok vykonalo rozsiahly raketový útok na Ukrajinu. Terčom sa stalo aj hlavné mesto Kyjev či Kryvyj Rih v Dnipropetrovskej oblasti. Útok si vyžiadal aj obete na životoch. V ukrajinskej metropole pritom Rusi zasiahli najväčšiu detskú nemocnicu v krajine.

V Kyjeve o život prišlo podľa portálu Ukrajinská pravda osem ľudí a 15 utrpelo zranenia. Predpokladá sa, že ďalší ľudia sú pod troskami nemocnice.

Trosky z rakiet spôsobili požiare

Kyjevská samospráva informovala, že padajúce trosky, pravdepodobne zo zničených rakiet, v niektorých častiach Kyjeva spôsobili požiare. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak povedal, že Rusi útočili v čase, keď bolo na uliciach mnoho ľudí.

Podľa kyjivského starostu Vitalija Klička ešte stále vyhodnocujú následky útoku. V Kryvom Rihu zomrelo najmenej 10 ľudí. Okrem nich 31 osôb utrpelo zranenia, uviedol šéf mestskej samosprávy Oleksandr Vilkul.

Najväčšie bombardovanie za niekoľko mesiacov

Minister vnútra Ihor Klymenko uviedol, že útok v pondelok zabil naprieč Ukrajinou najmenej 20 ľudí a zhruba 50 ďalších zranil. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že Rusko zaútočilo na päť miest viac ako 40 raketami rôznych druhov, pričom zasiahlo bytové domy aj verejnú infraštruktúru.

Pre Kyjev bol pondelkový útok najväčšie bombardovanie za niekoľko mesiacov. Útok podľa agentúry AP zahŕňal aj hypersonické rakety Kinžal.

Viac k témam: Raketa typu Kinžal, Raketový útok, ruské útoky, rusko-ukrajinský konflikt, ukrajinský minister vnútra, Ukrajinský prezident, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Ruský rozsiahly raketový útok zasiahol najväčšiu detskú nemocnicu v krajine, hlásia desiatky mŕtvych aj zranených © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Lewis Hamilton sa teší na nové výzvy v tíme Ferrari, ale v Mercedese má ešte nedokončenú prácu

Lewis Hamilton vo Ferrari nahradí španielskeho jazdca Carlosa Sainza mladšieho, ktorý sa s predstaviteľmi stajne nedohodol na novom kontrakte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *