Home / SLOVENSKO / Svätí Cyril a Metod sú symbolmi kultúrnej a duchovnej identity slovenských miest a obcí, vyhlásil ZMOS

Svätí Cyril a Metod sú symbolmi kultúrnej a duchovnej identity slovenských miest a obcí, vyhlásil ZMOS

5.7.2024 (SITA.sk) – Svätí Cyril a Metod sú symbolmi kultúrnej a duchovnej identity slovenských miest a obcí. Uviedlo to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pri príležitosti sviatku sv. Cyrila a Metoda. Podľa ZMOS ide o významný deň nielen pre Slovensko, ale aj pre celú slovanskú kultúru a identitu.

„Dnes si pripomíname aj v našich mestách a obciach ich neoceniteľný prínos k šíreniu vzdelania, kultúry a kresťanskej viery na našom území,“ uviedlo združenie.

Zohrali kľúčovú rolu

ZMOS pripomína, že svätí Cyril a Metod zohrali kľúčovú úlohu pri formovaní národnej identity a dedičstva a ich práca v oblasti vzdelávania, tvorby písma, kultúry a viery je základom, na ktorom teraz stoja slovenské obce a mestá.

„Pre nás, ako predstaviteľov miestnej samosprávy, je tento sviatok pripomienkou našej zodpovednosti za zachovávanie a rozvíjanie kultúrneho dedičstva, ktoré nám zanechali,“ uviedlo združenie s tým, že pre obce a mestá je dnešný sviatok príležitosťou pre posilnenie povedomia o bohatej histórii a kultúre.

Oceneli udržiavanie povedomia

Združenie súčasne oceňuje, že mnohé mestá sa podieľajú na udržiavaní povedomia o tomto sviatku cez rôzne kultúrne a vzdelávacie aktivity, festivaly či slávnosti.

Sviatok svätých Cyrila a Metoda oslavujú rímskokatolíci každoročne 5. júla ako pripomenutie symbolického výročia príchodu slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu v roku 863.

Viac k témam: Kultúra, Sviatok svätého Cyrila a Metoda
Zdroj: SITA.sk – Svätí Cyril a Metod sú symbolmi kultúrnej a duchovnej identity slovenských miest a obcí, vyhlásil ZMOS © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Minister práce Tomáš si myslí, že prvý krok k zmiereniu spoločnosti by mal prísť od opozície

Pripomenul opozičnú kritiku novelizácie trestného práva, ktorá sa podľa neho zvrhla tak, že dôsledkom bol útok na Fica.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *