Home / SVET / Na samite NATO vo Washingtone predstavia Ukrajine konkrétne možnosti na vstup do aliancie

Na samite NATO vo Washingtone predstavia Ukrajine konkrétne možnosti na vstup do aliancie

4.7.2024 (SITA.sk) – Na nadchádzajúcom samite Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) vo Washingtone budú Ukrajine predstavené „konkrétne možnosti“ na zrýchlenie jej budúceho členstva v aliancii.

Odstrašenie Ruska

Ako referuje web Ukrajinská pravda, v rozhovore pre Hlas Ameriky to zástupca amerického námestníka ministra zahraničných vecí pre európske a euroázijské záležitosti Douglas Jones.

Očakáva sa, že v záverečnej deklarácii bude potvrdené, že Ukrajina sa stane členom NATO, avšak konkrétne znenie tejto formulácie ešte musí byť dohodnuté.

Jones tiež spomenul, že aliancia bude diskutovať o tom, ako pomôcť Ukrajine chrániť sa pred ruskou agresiou v súčasnosti, ako odstrašiť Rusko v budúcnosti a ako sa pripraviť na vstup do NATO.

Ministri partnerských krajín

Na samite vo Washingtone budú tiež ministri zahraničných vecí 35 partnerských krajín, ktoré nie sú členmi NATO. Zúčastnia sa na ňom predstavitelia Izraela, Egypta, Jordánska, Kataru a Spojených arabských emirátov.

Tento samit bude už tretím po sebe idúcim, na ktorom sa zúčastnia nielen hlavy štátov všetkých 32 členských krajín NATO, ale aj lídri indo-tichomorských partnerských krajín ako Austrália, Japonsko, Južná Kórea a Nový Zéland. Podľa Jonesa je jedným z kľúčových bodov agendy rozvoj odolnosti týchto spojencov voči hrozbám a výzvam zo strany Číny.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Vstup Ukrajiny do NATO
Zdroj: SITA.sk – Na samite NATO vo Washingtone predstavia Ukrajine konkrétne možnosti na vstup do aliancie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vatikán exkomunikoval bývalého nuncia v USA, arcibiskupa Carla Mariu Vigana uznali vinným zo schizmy

Schizma vzniká vtedy, keď niekto odstúpi od podriadenosti pápežovi alebo od spoločenstva katolíkov, ktorí sú mu podriadení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *