Home / šport / Futbal / Militanti v Dagestane zaútočili na pravoslávne kostoly aj synagógu, zabili 15 policajtov a niekoľko civilistov

Militanti v Dagestane zaútočili na pravoslávne kostoly aj synagógu, zabili 15 policajtov a niekoľko civilistov

24.6.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 24. júna, 14:24

Militanti v nedeľu zabili v ruskej Dagestanskej republike pri zjavne koordinovaných útokoch vo dvoch mestách 19 ľudí, z toho 15 policajtov a jedného pravoslávneho kňaza.

Ruský vyšetrovací výbor uviedol, že všetkých piatich útočníkov zabili. Predstavitelia útoky v prevažne moslimskom regióne pripisujú islamskému extrémizmu.

Synagógu podpálili

Útočníci v pravoslávnom kostole v meste Derbent podrezali 66-ročného kňaza a následne podpálili kostol, uviedol miestny zástupca vedúceho miestneho orgánu verejného dohľadu Šamil Chadulajev.

Militanti podpálili aj miestnu synagógu. Krátko na to, militanti strieľali na policajné stanovište v hlavnom meste Dagestanu Machačkala, kde tiež napadli pravoslávny kostol a synagógu.

Gubernátor Dagestanu Sergej Melikov bez podrobností z útokov obvinili členov islamistických spiacich buniek riadených zo zahraničia. Vo videu povedal, že útočníci mali „rozosiať paniku a strach“ a tiež sa bez dôkazov pokúsil útoky spojiť s ruskou vojnou na Ukrajine.

Vyhlásili dni smútku

Odnož extrémistickej skupiny Islamský štát v Afganistane, ktorá sa prihlásila k marcovému teroristickému útoku pri Moskve, rýchlo ocenila útoky v Dagestane a vyhlásila, že ju vykonali „bratia na Kaukaze, ktorí ukázali, že sú stále silní“.

Americký inštitút pre štúdium vojny konštatoval, že za nedeľňajšími útokmi je pravdepodobne vetva Islamského štátu v Severnom Kaukazsku, keďže boli „komplexné a koordinované“

Od pondelka do stredy sú v Dagestane vyhlásené dni smútku. Ruské médiá informovali, že medzi útočníkmi sú dvaja synovia a synovec regionálneho šéfa hlavnej strany v ruskom parlamente Jednotné Rusko Magomeda Omarova. Polícia Omarova zadržala na vypočúvanie a Jednotné Rusko ho rýchlo odvolalo z jeho funkcií.

Viac k témam: Islamský štát, Militanti, Útok
Zdroj: SITA.sk – Militanti v Dagestane zaútočili na pravoslávne kostoly aj synagógu, zabili 15 policajtov a niekoľko civilistov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

FIFA predstavila nový Interkontinentálny pohár, nahradí ním doterajší formát klubových majstrovstiev sveta

Interkontinentálny pohár už v minulosti existoval v rokoch 1960 až 2004.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *