Home / SLOVENSKO / Otvárací ceremoniál odštartoval 30. ročník MFF Art Film

Otvárací ceremoniál odštartoval 30. ročník MFF Art Film

24.6.2024 (SITA.sk) – Slávnostným úvodným ceremoniálom sa včera v Košickej Kunsthalle začal jubilejný 30. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film – najväčšieho a najstaršieho filmového festivalu na Slovensku. Hostia aj organizátori si pri tejto príležitosti zaspomínali na predchádzajúcich 29. ročníkov. Prvý z nich sa uskutočnil v Trenčianskych Tepliciach v roku 1993.

Festival sa vyvíjal a rástol. V roku 2016 sa jeho domovom stala metropola východu – mesto Košice. Tu našli organizátori tie najlepšie podmienky na to, aby sa z festivalu mohol stať dnešný MFF Art Film. Kedysi komorná prehliadka dokumentárnych filmov, ktoré boli premietané len v jednej kinosále, tak vyrástla do podoby, v akej ju poznáme dnes.

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka hosťom počas večera pripomenul, že Košice sú skutočne filmovým mestom a dôkazom toho je aj virtuálny filmový chodník, vďaka ktorému môžu návštevníci spoznať až 80 lokalít, ktoré sa objavili v 50 slovenských a zahraničných filmoch.

Podporu Art Filmu vo svojom príhovore vyjadril aj primátor mesta Košice Jaroslav Polaček: „Tridsať rokov je naozaj veľa, ale mesto Košice chce novou zmluvou garantovať festivalu ďalších desať rokov. Pomoc, sila a vytrvalosť sú atribúty, ktoré nám napovedajú, že si tento festival musíme chrániť.”

MFF Art Film vždy navštevovali herecké aj režisérke legendy ako Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo, Gérard Depardieu, Roman Polanski či Juraj Jakubisko, ktoré si z neho odniesli honorárne ocenenia Hercova misia a Zlatá kamera. Včera si filmárske ocenenie Zlatá kamera prevzali ďalšie dve významné osobnosti slovenského aj svetového filmu.

Jedným z ocenených je slovenský režisér Miloslav Luther, ktorý tento roku uviedol do kín svoj posledný celovečerný film Spiaci účet: „Je to pre mňa veľká česť. Táto cena patrí aj mojim drahým kolegom, ktorých som za tie roky práce spoznal. Svojim nasledovníkom by som chcel zanechať odkaz: Keď budete stáť pred rôznymi ponukami, príležitosťami a pokušeniami, myslite na to, že raz sa budete pýtať svojho svedomia, čo ste dokázali a v čom zlyhali. Prajem im, aby tých zlyhaní bolo čo najmenej.”

Cenu Zlatá kamera si prevzal aj významný rumunský režisér Cristi Puiu, jeden zo zakladateľov rumunskej novej vlny: „Nie som dobrý v prejavoch. Chcem povedať len pár slov. Neviem presne, aký je môj prínos pre svet filmu, ale viem, že veľký vplyv na to, kým dnes som, mali moji rodičia, a preto túto cenu venujem im.”

Organizátori si počas slávnostného večera uctili pamiatku herca a do dnešných dní jediného prezidenta Art Filmu Milana Lasicu, ktorému vlani udelili čestné ocenenie Hercova misia. Poctu venovali aj Ctiborovi Bachratému, dvornému fotografovi Art Filmu, ktorý bol s festivalom od jeho začiatkov. V rámci sprievodného programu budú mať návštevníci príležitosť vidieť výberovú výstavu jeho festivalových fotografií.

Otvárací ceremoniál odštartoval jednu z najväčších filmových udalostí v našej krajine. Košice sú v týchto dňoch slovenským mestom filmu, pretože MFF Art Film 2024 prinesie množstvo exkluzívnych filmových premiér, odborných prednášok, masterclassov a bohatý sprievodný program.

Jubilejný 30. ročník MFF Art Film sa uskutoční vďaka podpore:

Organizátor: ART FILM FEST s.r.o.;

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13 – Košické kultúrne centrá, ART FILM FEST, n.o., LGM, s.r.o., FORLIVE;

Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Festival je spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita;

Generálny reklamný partner: Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s.;

Hlavní partneri: Národná lotériová spoločnosť TIPOS, Východoslovenská energetika, EUK-Force, SPP, CODES Brand House;

Automotive partner: PORSCHE; Oficiálny hotel: Hotel Yasmin;

Hlavní mediálni partneri: TV JOJ, Pravda, Eurotelevízia;

Reklamní partneri: stavebná spoločnosť Adifex, AVA-stav, Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s., Best Press, U. S. Steel Košice, Betpres, Transpetrol, SLOVAKIA TRAVEL, ANTIK Telecom, Kino Úsmev, CORE LABS, pramenitá voda Lucka;

Technologickí partneri: NOV, ZEBRA, DELTA OnLine, ARICOMA, BigON;

Oficiálni dodávatelia: DKC Veritas, Východoslovenské múzeum v Košiciach, Krušovice BOHÉM, BARZZUZ, DOMOS SLOVAKIA, Reštaurácia Contessa, Kaviareň Slávia; Oficiálne víno: Kubbo Select a Ostrožovič;

Mediálni partneri: JOJ PLAY, JOJ 24, Film Europe, Rádio KOŠICE, aktuality.sk, Forbes, Korzár, Slovenka, SITA, TASR, See & Go, BigMedia, Košice City Guide, Film.sk, Visit Košice, diva.sk, zenskyweb.sk, MOJAkultúra;

Partneri: Východoslovenská vodárenská spoločnosť, Nadácia CEF, Slovnaft, AUPARK Košice, Carmeuse Slovakia, JOJ Cinema, cestovná kancelária Hydrotour, Taper, YumEarth, KAIFER advokátska kancelária, Deva, WITKOWITZ SLOVAKIA, Letisko Košice, ECO Technologies, CPK Slovakia, Casa Trade – Casablanca cafe, DC MEDICAL, KPK Reklama, Kvitok, HAIR Factory Košice, Kvety Garomi, Air Taxi, Tesco Store SK;

Partneri finančných cien: CANON, Filmarina;

Gastronomickí partneri: Ohnisko –Fire Dining & Brew Bar, Pub u kohúta, El Nacional, Maiko Sushi, Café de Paris, Tabačka Kulturfabrik, BISTRO Blanc, Andiamo GROUP, BENZE, Red Velvet Cake Bar, Tahiti, Kaviareň Veritas

Informačný servis

Viac k témam: Festival, Medzinárodný filmový festival, MFF Art Film
Zdroj: SITA.sk – Otvárací ceremoniál odštartoval 30. ročník MFF Art Film © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

UPC: Rast poplatkov za TV Archív zmení cenu za TV služby

Cena za TV služby sa na jeseň zvýši o 1€.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *