Home / SLOVENSKO / Bratislavský samosprávny kraj minulý rok hospodáril s rozpočtom 311 miliónov eur, najviac peňazí smerovalo na vzdelávanie

Bratislavský samosprávny kraj minulý rok hospodáril s rozpočtom 311 miliónov eur, najviac peňazí smerovalo na vzdelávanie

21.6.2024 (SITA.sk) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) hospodáril v minulom roku s rozpočtom viac ako 311 miliónov eur, s prebytkom 14,7 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu za rok 2023, ktorý na dnešnom zasadnutí schválili župní poslanci. Finančné prostriedky z prebytku poputujú do rezervného fondu.

Centrá odborného vzdelávania

Najviac peňazí smerovalo na vzdelávanie, a to viac ako 118 miliónov eur, pričom najväčšími projektmi, ktoré realizovali, boli centrá odborného vzdelávania a praxe (COVP). Na sociálne služby bolo alokovaných vyše 42 miliónov eur.

„Kraj pokračuje v procese deinštitucionalizácie, teda prechode z ústavnej starostlivosti na komunitnú,“ priblížila hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Doprava a kultúra

Na dopravu a komunikácie bolo vyčlenených 50 miliónov eur, z ktorých župa financuje prímestskú autobusovú dopravu, a tiež rekonštrukcie a údržbu ciest II. a III. triedy. „V roku 2023 sa podarilo BSK zrealizovať takmer 54 kilometrov revitalizácií ciest v okresoch Senec, Pezinok a Malacky,“ dodala Forman.

Do kultúry smerovalo viac ako 14 miliónov eur. Najväčšími projektmi boli komplexné rekonštrukcie Divadla Aréna, Bratislavského bábkového divadla či Malokarpatského osvetového strediska, pod ktoré patrí aj Kaštieľ v Modre.

Investičné výdavky

BSK zrealizoval v roku 2023 investičné výdavky v celkovej výške takmer 52 miliónov eur, čo je historicky najviac.

„Špecifickým a unikátnym projektom bolo dobudovanie Ekocentra Čunovo, ktoré prepája aktivity v oblasti ochrany prírody a environmentálnej výchovy,“ uzavrela hovorkyňa.

Viac k témam: hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja, Rozpočet, Výdavky
Zdroj: SITA.sk – Bratislavský samosprávny kraj minulý rok hospodáril s rozpočtom 311 miliónov eur, najviac peňazí smerovalo na vzdelávanie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poslanci parlamentu zablokovali hlasovanie o novele zákona o Audiovizuálnom fonde

Opozícia kritizuje koalíciu, že k novele zákona chce prijať pozmeňujúci návrh, od ktorého podania ešte neuplynulo 48 hodín a je dlhší, než prvotne predložené zmeny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *