Home / EKONOMIKA / Slovensko zaostáva v strategickom projektovom riadení i vyvodzovaní osobnej zodpovednosti, upozornili kontrolóri

Slovensko zaostáva v strategickom projektovom riadení i vyvodzovaní osobnej zodpovednosti, upozornili kontrolóri

21.6.2024 (SITA.sk) – Slovensko potrebuje jasnú stratégiu smerovania, lebo na súčasnej ceste dlhodobého udržateľného rozvoja sa čoraz viac potáca, zraňuje a stráca potrebné sily. Ukazujú to aj výsledky kontrolnej a analytickej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, ktorú vykonávali národní kontrolóri v predchádzajúcom roku.

Ako ďalej informoval predseda úradu Ľubomír Andrassy, v minulom roku ukončili 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch štátnej či verejnej správy. Adresovali im 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Spolu kontrolóri zaznamenali vyše 900 porušení záväzných právnych predpisov.

Nefunkčný systém krízového riadenia

Slovensko nevie podľa úradu efektívne zaručiť bezpečnosť a ochranu práv, slobôd a majetku občanov, systém krízového riadenia je nefunkčný.

Vo finančnej oblasti sa primárnym modelom hospodárenia ukazuje model ohýbania či priamo nedodržiavania zákona a opakovane kontrolóri poukazujú aj na nedostatočné čerpanie európskych prostriedkov. Smutnou vizitkou je desaťročia pretrvávajúci zlý stav v zdravotníctve a zanedbaná je strategická práca s mládežou, ktorú štát nezvláda.

Dlhodobý stav sa nedarí zvrátiť

V dôležitých verejných politikách podľa Andrassyho zaostávame nielen za susednými krajinami, ale aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám dlhodobo nedarí zvrátiť.

Kľúčovým je v tomto smere fakt, že zodpovedné inštitúcie zlyhávajú v strategickom projektovom riadení a v tomto kontexte sa nevyvodzuje zodpovednosť za neriešenie či zanedbávanie situácie. To sa nakoniec prejavuje vo zvyšujúcej sa nedôvere verejnosti voči štátu, ale aj v niekoľkonásobnom predražovaní rozvojových investícií,“ upozorňuje šéf národných kontrolórov.

Stav verejných financií v spojení s nevyhnutnými modernizačnými projektmi, na ktorých môže stáť nový rastový model Slovenska, kladie podľa neho zvýšené nároky na čo najúčelnejšie vynakladanie zdrojov a riadenie verejných politík.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Čerpanie eurofondov, Verejná správa, Verejné financie
Zdroj: SITA.sk – Slovensko zaostáva v strategickom projektovom riadení i vyvodzovaní osobnej zodpovednosti, upozornili kontrolóri © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Chorvátsko očakáva rekordné množstvo turistov, obľúbenú destináciu navštevuje čoraz viac Slovákov

Vlani počas celého roka zavítalo do Chorvátska takmer 520-tisíc slovenských návštevníkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *