Home / šport / Futbal / Lamine Yamal sa stal historicky najmladším hráčom so štartom na európskom šampionáte

Lamine Yamal sa stal historicky najmladším hráčom so štartom na európskom šampionáte

16.6.2024 (SITA.sk) – Španielsky futbalový reprezentant Lamine Yamal sa v nedeľu stal vo veku 16 rokov a 338 dní historicky najmladším hráčom, ktorý si pripísal štart na európskom šampionáte.

Nadšený z triumfu

Krídelník FC Barcelona prekonal rekord Poliaka Kacmera Kozlowského, ktorý nastúpil na predošlých ME vo veku 17 rokov a 246 dní. Mladík s koreňmi v Maroku a Rovníkovej Guinei svojim výkonom pomohol k hladnej výhre Španielska nad Chorvátskom 3:0.

V úvodnom zápase B-skupiny, ktorý sa hral na Olympijskom štadióne v Berlíne, vyšiel zverencom trénera Luisa de la Fuenteho prvý polčas. Gólmi Álvara Moratu, Fabiána Ruiza a Daniho Carvajala prakticky rozhodli o svojom triumfe. Pri treťom zásahu Španielska si pripísal gólovú prihrávku spomínaný Yamal.

„Som nadšený z triumfu i z môjho debutu. Som tu preto, aby som pomáhal mužstvu. Plním inštrukcie trénera, či už hrám viac v šírke ihriska alebo bližšie k stredu. Som pripravený útočiť i brániť,“ povedal rekordér pre web Európskej futbalovej únie (UEFA).

Chorváti nemali svoj deň

Yamal má v Nemecku unikátnu šancu na to, aby sa stal aj historicky najmladším strelcom na turnaji. Doteraz najmladším autorom gólu na ME je Švajčiar Johan Vonlanthen, ktorý na šampionáte v roku 2004 skóroval vo veku 18 rokov a 141 dní.

Chorváti si v zápase pripísali na konto viac streleckých pokusov a mali tiež loptu častejšie na svojich kopačkách, no nemali svoj deň. Dokonale to dokresľujú dve situácie z 80. minúty, počas ktorej najprv útočník Bruno Petkovič nepremenil pokutový kop a o čosi neskôr mu VAR neuznal pre ofsajdové postavenie gól.

„Turnaj sa pre nás nezačal dobre. Mali sme dosť šancí, no nevyužili sme ich. Súper bol v tomto efektívnejší. Musíme Španielom zablahoželať a koncentrovať sa na ďalší duel,“ povedal stredopoliar Lovor Majer.

Španieli sa v druhom zápase skupinovej fázy predstavia vo štvrtok 20. júna v Gelsenkirchene proti Talianom. Chorvátsko narazí o deň skôr v Hamburgu na Albánsko.

Viac k témam: EURO 2024, Majstrovstvá európy ME vo futbale 2024 v Nemecku
Zdroj: SITA.sk – Lamine Yamal sa stal historicky najmladším hráčom so štartom na európskom šampionáte © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Maďarský útočník Varga už podstúpil operáciu tváre, UEFA obhajuje zásah tímových lekárov na štadióne (video)

Podľa viacerých maďarských hráčov mala prísť pomoc o niekoľko sekúnd skôr.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *