Home / SVET / Francúzsko bolo plné demonštrantov, v krajine sa uskutočnili protesty proti krajnej pravici (foto)

Francúzsko bolo plné demonštrantov, v krajine sa uskutočnili protesty proti krajnej pravici (foto)

15.6.2024 (SITA.sk) – Protirasistické skupiny, odborové zväzy a nová ľavicová koalícia sa v sobotu zišli na protestoch proti krajnej pravici. Protesty v Paríži a ďalších mestách sa konajú na pozadí intenzívnej kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré prezident Emmanuel Macron oznámil po víťazstve krajne pravicového Národného združenia v eurovoľbách.

Francúzske ministerstvo vnútra uviedlo, že na zhromaždeniach v krajine nasadia 21-tisíc policajtov a žandárov. Úrady odhadujú, že celonárodná účasť na demonštráciách bude medzi 300 až 500-tisíc ľudí.

V Paríži sa demonštranti, ktorí majú obavy z toho, že nadchádzajúce voľby prinesú prvú krajne pravicovú vládu od druhej svetovej vojny, zišli na Place de la République a pochodovali cez východnú časť metropoly. Podľa parížskej polície napriek nepriaznivému počasiu prišlo 75-tisíc ľudí.

Polícia zaznamenala niekoľko pokusov o spôsobenie škôd zo strany demonštrantov a siedmich zatkla. Novinár agentúry AP uviedol, že polícia použila slzotvorný plyn proti demonštrantom, ktorí sa pokúsili zvandalizovať autobusovú zastávku a reklamné tabule.

V meste Nice na juhu demonštranti skandovali slogany proti lídrovi Národného združenia Jordanovi Bardellovi aj proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Podľa organizátorov prišlo 3 000 ľudí, polícia hovorila o 2 500 účastníkoch.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Protesty proti krajnej pravici vo Francúzsku (fotografie)

Viac k témam: Demonštranti, Francúzsky prezident, Krajná pravica, Národné združenie, Predčasné parlamentné voľby, protesty vo Francúzsku, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Francúzsko bolo plné demonštrantov, v krajine sa uskutočnili protesty proti krajnej pravici (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Popradská spoločnosť dodá ministerstvu obrany 13 nákladných vozňov, poslúžia ozbrojeným silám na prepravu techniky (video)

Vozne pre ministerstvo objednala agentúra NSPA, ktorá zabezpečuje podobné verejné obstarávania pre všetky členské krajiny NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *