Home / SVET / Ministri obrany krajín NATO sa dohodli na pláne dlhodobej pomoci a výcviku pre Ukrajinu

Ministri obrany krajín NATO sa dohodli na pláne dlhodobej pomoci a výcviku pre Ukrajinu

14.6.2024 (SITA.sk) – Ministri obrany štátov v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) v piatok schválili plán na poskytovanie spoľahlivej dlhodobej bezpečnostnej pomoci a vojenského výcviku Ukrajine. Plán je doplnkové úsilie západných podporovateľov Kyjeva, ktorí svoje úsilie pomôcť sústreďujú okolo Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny.

Hlavné sídlo bude v Nemecku

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po stretnutí ministrov v Bruseli povedal, že hlavné sídlo tohto úsilia bude na americkej vojenskej základni vo Wiesbadene v Nemecku a bude zahŕňať takmer 700 zamestnancov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa neho to pomôže zorganizovať výcvik ukrajinského vojenského personálu v členských krajinách aliancie, koordinovať a plánovať dary techniky, ktorú Kyjev potrebuje, a riadiť presun a opravy tohto vojenského materiálu.

Agentúra AP poznamenáva, že plán je opisovaný ako podporovanie Ukrajiny zo strany NATO odolné voči americkému exprezidentovi Donaldovi Trumpovi pre prípad, že by po potenciálnom návrate do úradu stiahol americkú pomoc Kyjevu.

Vojna môže trvať roky

Je to preto, aby sa to dalo použiť v akejkoľvek situácii,“ vyjadrila sa holandská ministerka obrany Kajsa Ollongren. „Musíme vziať do úvahy skutočnosť, že vojna môže trvať roky. Chceme mať niečo, čo nebude závisieť od konkrétnych osôb, ministrov alebo kohokoľvek iného, ale štruktúru, ktorá bude fungovať,“ povedala.

Stoltenberg sa tiež vyjadril, že dúfa, že americký prezident Joe Biden a ďalší lídri na samite NATO, ktorý sa uskutoční 9. – 11. júla vo Washingtone, sa dohodnú na zachovaní úrovne financovania vojenskej podpory, ktorú poskytujú Ukrajine od začiatku plnohodnotnej invázie Ruska vo februári 2022.

Odhaduje to na techniku v hodnote približne 40 miliárd eur ročne. Ako však poznamenal, v tejto veci ešte nemajú dohodu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júni 2024 (fotografie)

Viac k témam: Generálny tajomník NATO, holandská ministerka obrany, pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt, Stretnutie ministrov
Zdroj: SITA.sk – Ministri obrany krajín NATO sa dohodli na pláne dlhodobej pomoci a výcviku pre Ukrajinu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Popradská spoločnosť dodá ministerstvu obrany 13 nákladných vozňov, poslúžia ozbrojeným silám na prepravu techniky (video)

Vozne pre ministerstvo objednala agentúra NSPA, ktorá zabezpečuje podobné verejné obstarávania pre všetky členské krajiny NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *