Home / šport / Hokej / Nový člen Siene slávy IIHF Jágr si vyslúžil najväčší potlesk. Ako vníma hokej na MS, keď už nehrá v národnom tíme Česka?

Nový člen Siene slávy IIHF Jágr si vyslúžil najväčší potlesk. Ako vníma hokej na MS, keď už nehrá v národnom tíme Česka?

27.5.2024 (SITA.sk) – Spomedzi ocenených, ktorých v nedeľu v Prahe prijali do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), si vyslúžil najväčší potlesk. Čech Jaromír Jágr mal pri vstupe medzi legendy dobrú náladu. Jeho krajania sa chystali na finále majstrovstiev sveta proti Švajčiarom a on si mohol povedať, že prekonal ďalší historický rekord.

Som asi prvý a možno aj posledný hráč, ktorého prijali do siene slávy ešte ako aktívneho. Je to asi aj ocenenie toho, že po tých rokoch stále viem korčuľovať na solídnej úrovni, aj keď už nie tej najvyššej,“ povedal Jágr v rozhovore pre české médiá.

Šťastný pozorovateľ

Päťdesiatdvaročný Jágr v uplynulej sezóne českej extraligy v drese Kladna naskočil do 18 zápasov a nazbieral v nich 6 bodov za gól a päť asistencií. Mužstvo, ktorého je spolumajiteľom, si napokon tretí rok po sebe zachovalo príslušnosť k českej elite.

Viac o téme: MS v hokeji 2024

Teraz sa už len v úlohe šťastného pozorovateľa z VIP lóže O2 Arény dočkal aj titulu majstra sveta, ktorý vybojovali jeho krajania 14 rokov po tom, čo on sám zdvihol nad hlavu víťaznú trofej na MS 2010 v Kolíne nad Rýnom.

Samozrejme, je to veľká pocta ocitnúť sa medzi legendami svetového hokeja. Je za tým to možno aj viac ako tých sto rokov, čo sa oficiálne hrá hokej. Je to veľká časť hokejovej histórie,“ zdupľoval Jágr.

Hral pre radosť

V rozhovore pre iDnes.cz ešte prezradil, že najpamätnejšie momenty dlhočiznej a úspechmi pretkanej kariéry nemá, lebo sa snažil užívať každý deň v korčuliach a s hokejkou na ľade.

Nehral som hokej preto, aby som získaval trofeje alebo medaily. Hral som ho pre svoju radosť, ale aj pre ľudí okolo seba. Miloval som chvíle, keď som bol hore, ale aj dolu. Jednotlivé momenty neviem vytiahnuť. Každá vzniknutá situácia ma nejakým spôsobom posunula tam, kde som teraz,“ skonštatovala legendárna šesťdesiatosmička.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Finále MS v hokeji 2024: Švajčiarsko – Česko (fotografie)

Siedmy titul

Jágr ešte dodal, že finálové zápasy na veľkých turnajoch posúvajú úroveň hokeja na roky dopredu. A to sa práve teraz deje v Česku, ktoré si zahralo o siedmy titul po rozpade Československa v roku 1993 a po víťazstvo 2:0 nad Švajčiarskom ho aj získalo.

Keď sme zvíťazili na zimnej olympiáde v Nagane 1998, množstvo malých detí začalo hrať hokej. Rovnaké to asi bolo aj po majstrovstvách sveta 2010. Ak sa to našim hokejistom podarí aj teraz, nastane ďalší veľký boom hokeja v Česku. A vlastne ten už nastal od prvého dňa, čo sa začali tieto vydarené majstrovstvá sveta, povedal Jágr ešte pred rozuzlením finálového duelu.

V národnom tíme Česka už nehrá

Člen Triple Gold Clubu, čiže majster sveta (2005, 2010), olympijský víťaz (1998) aj šampión Stanleyho pohára (1991, 1992), vysvetlil aj svoje pocity, ako vníma hokej na MS, keď už nehrá v národnom tíme Česka.

Býval som dosť nervózny počas dôležitých zápasov v reprezentácii, takže som rád, že už nemusím hrať. Človek si ako fanúšik oveľa viac užije atmosféru aj všetko navôkol. Ako hráč som nikdy nechcel sklamať ľudí, ktorí sa na mňa pozerali a ani spoluhráčov. A keď hráte doma a nadšenie ľudí nepozná hranice, tlak je obrovský. Na druhej strane je tam aj veľa pozitívnej energie, ktorá vás ženie dopredu,“ dodal Jágr.

Viac k témam: Česká extraliga, Majstrovstvá sveta (MS) v hokeji, Sieň slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), Stanleyho pohár, Triple Gold Club
Zdroj: SITA.sk – Nový člen Siene slávy IIHF Jágr si vyslúžil najväčší potlesk. Ako vníma hokej na MS, keď už nehrá v národnom tíme Česka? © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Bobrovskij vymazal strelcov Edmontonu na čele s McDavidom, Florida vedie 1:0 (video)

Oilers nevyužili ani jednu z troch presiloviek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *