Home / EKONOMIKA / Európske programy pre výskum a inovácie stoja na začiatku novej éry. Po Horizont Európa prichádza ešte ambicióznejší program

Európske programy pre výskum a inovácie stoja na začiatku novej éry. Po Horizont Európa prichádza ešte ambicióznejší program

27.5.2024 (SITA.sk) – Európske programy pre výskum a inovácie stoja na začiatku novej éry. Súčasný výskumný a inovačný program EU Horizont Európa totiž v roku 2027 končí.

Ako pritom konštatujú bývalý predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a bývalý európsky komisár pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež a v súčasnosti člen Riadiacej rady European Institute of Innovation and Technology (EIT) Ján Figeľ, jeho nástupca potrebuje naplniť kaliber európskej vedomostnej bázy s tvorivosťou a precíznosťou, ktoré sú potrebné pre posun konkurencieschopnosti celého bloku do nasledujúceho desaťročia.

„Pred dvadsiatimi rokmi sme sa nachádzali v centre podobných diskusií, preberajúc potreby budúcej inovačnej stratégie Európy. Vtedy bol predložená silná idea v podobe potreby vytvoriť inštitút pre inovácie, ktorého poslaním bude stať sa ekosystémom pre celoeurópske inovácie vďaka lepšiemu spojeniu „vedomostného trojuholníka“ vzdelávania, výskumu a podnikania,“ konštatujú politici. Fragmentácia podľa nich sťažuje inovácie a zabraňuje tomu, aby boli úspechy vedy a výskumu prenesené do výrobkov a služieb, ktoré pomôžu odpovedať na spoločenské výzvy.

EIT sa stal preukázateľne najväčším inovačným ekosystémom na svete. Jeho dopad hovorí sám za seba, s viac ako 50 inovačnými centrami v Európe EIT podporoval vyše 10 000 spoločností, pomohol im získať vyše 9,5 mld. eur súkromných investícií a na trhu priniesol vyše 2 400 nových výrobkov.

Viac k témam: EIT, Európske programy pre výskum a inovácie, Horizont Európa, Inovácie, Riadiaca rada Európskeho inovačného a technologického inštitútu, Výskum
Zdroj: SITA.sk – Európske programy pre výskum a inovácie stoja na začiatku novej éry. Po Horizont Európa prichádza ešte ambicióznejší program © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Progresívne Slovensko chce pomôcť mladým ľuďom, navrhuje zaviesť platené študentské stáže

Chcú presadiť, aby každý študent za svoju prácu dostal finančné ohodnotenie, ktoré mu zabezpečí dôstojný život popri štúdiu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *