Home / EKONOMIKA / Európania sa s optimizmom dívajú na budúcnosť Únie, vnímajú ju ako miesto stability v nepokojnom svete

Európania sa s optimizmom dívajú na budúcnosť Únie, vnímajú ju ako miesto stability v nepokojnom svete

24.5.2024 (SITA.sk) – Európania chcú, aby Európska únia (EÚ) bola silnejšia a nezávislejšia, predovšetkým zoči-voči súčasným globálnym výzvam, pričom v súvislosti s budúcnosťou sú optimisti. Vyplýva to z najnovšieho Eurobarometra, ktorý vo štvrtok zverejnila Európska komisia.

Viac ako tri štvrtiny Európanov (77 %) sú za spoločnú obrannú a bezpečnostnú politiku medzi krajinami EÚ, zatiaľ čo viac ako sedem z desiatich občanov EÚ (71 %) súhlasí s tým, že Únia potrebuje posilniť svoju kapacitu na výrobu vojenského materiálu.

Takmer sedem z desiatich občanov EÚ (69 %) je zároveň za spoločnú zahraničnú politiku členských štátov. Viac ako dve tretiny občanov súhlasia s tým, že EÚ je miestom stability v nepokojnom svete (67 %) a že EÚ má dostatočnú silu a nástroje na obranu hospodárskych záujmov Európy v globálnej ekonomike (69 %).

Priorita je bezpečnosť a obrana

Podľa Európanov je v strednodobom horizonte prioritnou oblasťou pre činnosť EÚ bezpečnosť a obrana (34 %), tesne za nimi nasledujú klíma a životné prostredie (30 %). Zdravie (26 %) je na treťom mieste, ekonomika a migrácia na štvrtom mieste (obe 25 %).

Takmer polovica (46 %) všetkých občanov si zároveň myslí, že zabezpečenie mieru a stability bude mať z krátkodobého hľadiska najvyšší pozitívny vplyv na ich život, po ktorom nasleduje zabezpečenie dodávok potravín, zdravia a priemyslu v EÚ (28 %), vytváranie viac pracovných príležitostí a zvládnutie migrácie (26 %).

Humanitárna pomoc Ukrajine

Tvárou v tvár ruskej útočnej vojne proti Ukrajine takmer deväť z desiatich (87 %) súhlasí s poskytovaním humanitárnej podpory ľuďom postihnutým vojnou a viac ako osem z desiatich (83 %) súhlasí s prijatím ľudí v EÚ utekajúcich pred vojnou.

Až 72 % občanov EÚ podporuje ekonomické sankcie voči ruskej vláde, spoločnostiam a jednotlivcom a 70 % súhlasí s poskytnutím finančnej podpory Ukrajine.

Šesť z desiatich schvaľuje, že EÚ udelí Ukrajine štatút kandidátskej krajiny a že financuje nákup a dodávky vojenského materiálu Ukrajine.

Vplyv nedávnych kríz

Spomedzi nedávnych kríz mala na spôsob, akým sa občania EÚ pozerajú na budúcnosť, najväčší vplyv ruská invázia na Ukrajinu (42 %), po ktorej nasleduje pandémia COVID-19 a iné zdravotné krízy (34 %) a hospodárska a finančná kríza (23 %).

Vnímanie situácie európskeho hospodárstva sa od jesene 2023 zlepšilo, pričom 47 % respondentov ho teraz hodnotí ako „dobré“, čo je najvyššia úroveň od roku 2019.

Hospodárska situácia

Množstvo občanov (45 %) si myslí, že európska hospodárska situácia zostane stabilná v nasledujúcich 12 mesiacoch. Pozitívny trend odráža aj stabilne vysoká podpora eura, a to ako v rámci EÚ ako celku (70 %), tak aj v eurozóne (78 %).

V období pred európskymi voľbami takmer tri štvrtiny respondentov (74 %) uviedli, že sa cítia byť občanmi EÚ, čo je opäť najvyššia úroveň za viac ako dve desaťročia.

Budúcnosť Európskej únie

Viac ako šesť z desiatich občanov EÚ (62 %) je tiež optimistických, pokiaľ ide o budúcnosť Únie, čo predstavuje mierny nárast v porovnaní s predchádzajúcim prieskumom z jesene 2023.

Zvýšila sa aj ich dôvera v EÚ a teraz je na úrovni 49 %, pričom dôvera v národné vlády je na úrovni 33 %. Takmer šesť občanov EÚ z desiatich je spokojných so spôsobom fungovania demokracie v Únii (57 %) a vo svojej krajine (58 %).

Viac k témam: Eurobarometer, Eurozóna, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Európania sa s optimizmom dívajú na budúcnosť Únie, vnímajú ju ako miesto stability v nepokojnom svete © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Úrad špeciálnej prokuratúry splnil svoje poslanie, prokuratúra sa však bez neho zaobíde, myslí si Remeta (video)

Krajské prokuratúry sú podľa bratislavského krajského prokurátora plne vybavené na to, aby postihovali trestnú činnosť v kompetencii ÚŠP.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *