Home / SLOVENSKO / Koalícia a opozícia sa dokázali zjednotiť a podporiť spoločné uznesenie, uviedol predseda SaS Gröhling (video+foto)

Koalícia a opozícia sa dokázali zjednotiť a podporiť spoločné uznesenie, uviedol predseda SaS Gröhling (video+foto)

21.5.2024 (SITA.sk) – Koalícia a opozícia sa dokázali zjednotiť a podporiť spoločné uznesenie. Uviedol to predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling v reakcii na prijatie uznesenia k atentátu na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Koalícia a opozícia sa dokázala podľa jeho slov zjednotiť, a to aj napriek neúspešnému pokusu zo strany novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho (Hlas-SD) a prezidentky Zuzany Čaputovej dostať celú koalíciu a opozíciu za jeden stôl.

Gröhling za stranu SaS uviedol, že sa odmietajú hádať, prekrikovať a urážať, a že majú v pláne pokračovať v rokovaniach v Národnej rade SR vecným, slušným a odborným spôsobom a súčasne aj kriticky.

Kľudná a konštruktívna diskusia

„Sme pripravení tlmiť vášne medzi niektorými politikmi v rámci koalície a opozície a byť aj zmierovateľmi v rámci vzťahov, ktoré môžu nastať v rámci rokovania parlamentu. S takýmito postojmi sme prišli aj na dnešné grémium, a tento postoj sme prezentovali aj opozičným a koaličným partnerom. Postoj je taký, že odsudzujeme atentát na Roberta Fica,“ uviedol predseda SaS s vierou, že od tohto dňa bude parlament fungovať slušne a bude miestom, kde už sa poslanci nebudú hádať.

„Celá diskusia v rámci grémia bola kľudná a veľmi konštruktívna,“ uzavrel Gröhling s tým, že zazneli aj slová ospravedlnenia a zmierenia či konštruktívnej kritiky. Poslanci jednohlasne prijali uznesenie k atentátu na predsedu vlády, ktorý sa stal v stredu 15. mája počas výjazdového rokovania vlády v Handlovej.

Atentát z politických motívov

Prijatím uznesenia poslanci „so zdesením a hlbokým znepokojením prijali správu o atentáte na predsedu vlády Fica, ktorý bol zjavne spáchaný z politických motívov a zaslúži si to najostrejšie odsúdenie“. Súčasne odmietli násilie a osobitne násilie, ktoré atentátnik spáchal preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje slovenská vláda.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Národná rada SR – Rokovanie 12. schôdze (fotografie)

Odobrením uznesenia plénum vyzvalo všetky politické subjekty, médiá či mimovládky, aby rešpektovali výsledky demokratických volieb a nešírili nenávisť voči Ficovej vláde, či iným legitímne zvoleným ústavným činiteľom a verejne činným osobám. Ich výsledkom totiž môžu byť aj takéto nenávistné trestné činy.

Poslanci apelujú aj na zmiernenie napätia v spoločnosti a zastavenie nenávistnej rétoriky. Poslanci prijatím uznesenia povzbudzujú vládu k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení, ktoré v budúcnosti zabránia ďalším násilným politickým útokom.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: atentát na premiéra, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Mimovládne organizácie, poslanecké grémium, Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS), Premiér Slovenskej republiky, Prezidentka SR
Zdroj: SITA.sk – Koalícia a opozícia sa dokázali zjednotiť a podporiť spoločné uznesenie, uviedol predseda SaS Gröhling (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Deti sú najzraniteľnejšou skupinou obyvateľov, ktorá je silno ohrozená chudobou, upozorňuje detský ombudsman

Jozef Mikloško uviedol, že chudoba má hlboký dosah na emocionálne a sociálne prežívanie detí, čo vedie k vyššiemu riziku izolácie a zníženému sebavedomiu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *