Home / EKONOMIKA / Projekt ministerstva práce má úspech, nezamestnaní už pomáhajú pri záchrane pamiatok (foto)

Projekt ministerstva práce má úspech, nezamestnaní už pomáhajú pri záchrane pamiatok (foto)

9.5.2024 (SITA.sk) – Ľudia bez práce v regiónoch sa už od začiatku mája podieľajú na záchrane národných kultúrnych pamiatok prostredníctvom národného projektu Ľudia a hrady – krok k sociálnej ekonomike. Projekt spustilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s Ministerstvom kultúry SR na začiatku apríla.

Jeho cieľom je zlepšiť prístup k zamestnaniu pre uchádzačov o zamestnanie prostredníctvom vytvorenia pracovných príležitostí a prispieť k záchrane národných kultúrnych pamiatok. Do projektu sa zapojili subjekty zo zoznamu oprávnených žiadateľov, ktoré pripravilo ministerstvo kultúry. Sú medzi nimi obce, občianske združenia, neziskové organizácie, nadácie, cirkevné právnické osoby a iné právnické alebo fyzické osoby.

Oficiálne spustenie bolo pred mesiacom

„Projekt Ľudia a hrady – krok k sociálnej ekonomike sme oficiálne spustili iba pred mesiacom a už sme sa dohodli na podpore 418 pracovných miest v mnohých regiónoch pri obnove a záchrane kultúrnych pamiatok. Štát na túto pomoc vynaloží 11 miliónov eur. Vzniknuté miesta obsadia predovšetkým uchádzači o zamestnanie, ľudia, ktorí majú problémy nájsť si prácu vo svojich bydliskách,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Na konci marca tohto roka evidovali úrady práce viac ako 141 tisíc disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku.

Podobné projekty sa už realizovali

Podobné projekty realizovalo ústredie práce aj v období od roku 2011 do roku 2021 s celkovým čerpaním financií vo výške 20 miliónov eur. V roku 2011 sa do projektu zapojilo 50 uchádzačov o zamestnanie. V nasledujúcich rokoch ich počet významne vzrástol. V období od rokov 2012 až 2021 sa do projektu zapojilo v priemere 580 nezamestnaných. V rokoch 2022 a 2023 zastrešovalo obdobný projekt ministerstvo kultúry.

„Na jednej strane zabezpečuje kontinuitu prác na kultúrnych pamiatkach, na strane druhej vychádza v ústrety potrebám a možnostiam zapojených subjektov. Napríklad tým, že podporu poskytuje vopred prostredníctvom zálohových platieb. Osobne si cením, že dáme príležitosť ľuďom bez práce získať mimoriadne skúsenosti a podieľať sa na zmysluplnom poslaní,“ uzavrel generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Projekt Ľudia a hrady – krok k sociálnej ekonomike (fotografie)

Viac k témam: kultúrne pamiatky, Ľudia a hrady, Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, Nezamestnaní, Projekt, Sociálne
Zdroj: SITA.sk – Projekt ministerstva práce má úspech, nezamestnaní už pomáhajú pri záchrane pamiatok (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Tlaky na trh práce na Slovensku neustávajú, zamestnanosť klesá

Štatistika ukázala, že slovenská ekonomika na začiatku roka 2024 zlepšila svoj výkon, medziročné vzrástla o 2,7 %.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *