Home / SLOVENSKO / Hlasovací preukaz si voliči môžu vybaviť už len v piatok 5. apríla, požiadať o prenosnú volebnú schránku je možné v deň volieb

Hlasovací preukaz si voliči môžu vybaviť už len v piatok 5. apríla, požiadať o prenosnú volebnú schránku je možné v deň volieb

4.4.2024 (SITA.sk) – V piatok 5. apríla je posledný deň na vybavenie hlasovacieho preukazu pred druhým kolom prezidentských volieb. Informuje o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR. Voliči si hlasovací preukaz, ktorý im umožní voliť v ktoromkoľvek volebnom okrsku, môžu vybaviť v obci, kde majú trvalý pobyt. Učiniť tak môžu počas úradných hodín obce, a to osobne, alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby.

Ministerstvo vnútra SR pred druhým kolom pripomína, že voliči majú povinnosť po príchode do volebnej miestnosti preukázať svoju totožnosť okrskovej volebnej komisii. Volič s trvalým pobytom v SR predkladá občiansky preukaz a volič bez trvalého pobytu v SR predkladá slovenský cestovný pas,“ upozornil rezort vnútra.

Potvrdenie o občianskom preukaze

Ak si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa vo volebnej miestnosti preukázať aj potvrdením o občianskom preukaze, ktorý vydal príslušný orgán Policajného zboru, alebo žiadosťou o vydanie občianskeho preukazu.

Viac o téme: Prezidentské voľby na Slovensku 2024

Ak bol voličovi s trvalým pobytom na Slovensku vydaný hlasovací preukaz, predloží aj ten a komisia mu ho odoberie,“ doplnilo MV SR.

Vyhlásenie o trvalom pobyte v zahraničí

Na základe platného cestovného pasu môže v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku voliť aj občan SR, ktorý v SR nemá trvalý pobyt. Predložiť ale musí čestné vyhlásenie o tom, že má trvalý pobyt v zahraničí.

Vzor vyhlásenia je uverejnený na webe Ministerstva vnútra SR alebo mu ho v deň konania volieb poskytne okrsková volebná komisia. Okrsková volebná komisia takéhoto voliča dopíše do zoznamu voličov, čo zaznamená v jeho slovenskom cestovnom doklade,“ uvádza ministerstvo.

Prenosná volebná schránka

Zdôraznilo tiež, že občiansky preukaz vydaný iným štátom, s údajmi o trvalom pobyte voliča v cudzine, nie je považovaný za relevantný doklad na preukázanie totožnosti.

Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže hlasovať do prenosnej volebnej schránky. Požiadať o ňu je potrebné obec a v deň konania volieb 6. apríla príslušnú okrskovú volebnú komisiu. Ak sa však takýto volič nebude nachádzať v územnom obvode svojho volebného okrsku podľa miesta trvalého pobytu, bude potrebovať aj hlasovací preukaz,“ upozornil rezort vnútra.

Viac k témam: Hlasovací preukaz
Zdroj: SITA.sk – Hlasovací preukaz si voliči môžu vybaviť už len v piatok 5. apríla, požiadať o prenosnú volebnú schránku je možné v deň volieb © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *