Home / SLOVENSKO / Mimovládky sú vystavené riziku zániku, Demokrati budú o škodlivosti vládneho zákona informovať Európsku komisiu

Mimovládky sú vystavené riziku zániku, Demokrati budú o škodlivosti vládneho zákona informovať Európsku komisiu

4.4.2024 (SITA.sk) – Mimoparlamentná strana Demokrati bude informovať Európsku komisiu o škodlivosti vládneho zákona, ktorý má podľa nej za cieľ zlikvidovať nepohodlné mimovládne organizácie. Poukazuje na to, že koaliční poslanci predložili do Národnej rady SRzákon po vzore Putina a Orbána.“

Ak prejde, všetky organizácie, ktoré si dokážu pomôcť aj finančnými prostriedkami od zahraničných donorov, budú označené ako “organizácie so zahraničnou podporou„.

Podľa Demokratov tak s falošným odôvodnením, že ide o „zahraničných agentov„, budú takéto mimovládne organizácie vystavené riziku vynúteného zániku.

Koho sa bude zákon týkať?

Zákon sa bude týkať všetkých nadácií, občianskych združení, neziskových organizácií.

Pôjde aj o cirkevnú charitu, environmentálne organizácie, sociálne združenia, o záchrancov pamiatok či športové kluby. Stačí, ak získajú akékoľvek finančné plnenie od zahraničného subjektu nad 5 000 eur ročne,” uviedla bezpečnostná expertka strany Demokrati Monika Podhorány Masariková.

Podľa Demokratov po polícii a prokuratúre, verejnoprávnych a súkromných médiách zostali mimovládne organizácie poslednou prekážkou brániacou k totálnemu ovládnutiu štátu. Už dlhodobo pritom čelia útokom zo strany vládnych predstaviteľov a poslancov koalície.

Poslanecký návrh zákona

Mimovládne organizácie s akýmkoľvek príjmom nad 50 000 eur ročne budú musieť štátu predkladať výročnú správu. A v nej zoznam všetkých darcov, prispievateľov či veriteľov. To všetko pod hrozbou jej rozpustenia,“ povedal advokát a člen predsedníctva strany Demokrati Michal Kiča.

Zároveň poukazuje na to, že návrh zákona ide ako poslanecký návrh, čiže bez riadneho medzirezortného konania.

Podobný zákon v Maďarsku

Demokrati pripomínajú, že Súdny dvor Európskej únie v prípade podobného zákona v minulosti konštatoval jeho rozpor s európskou legislatívou a Maďarsko vyzval na nápravu. Európska komisia v týchto dňoch rovnako namieta aktualizáciu legislatívy v Maďarsku, ktorá ide ešte ďalej a zriaďuje Úrad na ochranu suverenity. Ten bude môcť vyšetrovať akúkoľvek organizáciu podozrivú z toho, že slúži cudzím záujmom.

To, že zákon nie je do detailov premyslený, dosvedčuje podľa Kiču aj to, že by uškodil napríklad Poľovníckemu spolku Očová, kde je jeden z predkladateľov zákona – Rudolf Huliak z klubu SNS – poľovným hospodárom.

Predstavme si, že tento spolok získa za rok od zahraničných poplatkových hostí, napríklad z Čiech, viac ako 5 000 eur. Znamená to, že aj oni budú tak zaradení do klubu zahraničných agentov,“ dodal Kiča.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Mimovládne organizácie, zákon o mimovládnych organizáciách
Zdroj: SITA.sk – Mimovládky sú vystavené riziku zániku, Demokrati budú o škodlivosti vládneho zákona informovať Európsku komisiu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dve autá sa čelne zrazili neďaleko obce Vieska, tragickú nehodu neprežil vodič Audi (foto)

Vyšetrovanie dopravnej nehody si prebrala kriminálka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *