Home / SLOVENSKO / Šimkovičová plní Ficove rozkazy, podľa Milanovej chce z RTVS urobiť slúžku vládnej moci

Šimkovičová plní Ficove rozkazy, podľa Milanovej chce z RTVS urobiť slúžku vládnej moci

12.3.2024 (SITA.sk) – Novým návrhom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase z dielne rezortu kultúry si chce vláda Roberta Fica (Smer-SD) podriadiť verejnoprávnu televíziu a rozhlas a vymeniť tak vedenie RTVS. Myslí si to exministerka kultúry Natália Milanová (hnutie Slovensko).

Milanová je toho názoru, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) plní rozkazy premiéra Fica a podpredsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) a z RTVS chce urobiť slúžku vládnej moci.

Riaditeľ bude nesvojprávnou figúrkou

Rada RTVS bude zložená z vládnych prisluhovačov, a tá následne vyberie riaditeľa RTVS. Ten bude nesvojprávnou figúrkou vlády. O tom, čo bude televízia a rozhlas vysielať, bude rozhodovať Programová rada, ktorá bude Radou cenzúry a propagandy. Odkedy je táto koalícia pri moci, netají sa tým, že sa s RTVS poráta,“ upozorňuje Milanová.

Dodáva, že na rozdelenie rozhlasu a televízie si vláda nakoniec „netrúfla„. Pripomína aj to, že verejnoprávne médiá sú jedným z pilierov demokracie. Hnutie Slovensko bude zároveň iniciovať hromadnú pripomienku k tomuto návrhu zákonu.

Nová verejnoprávna inštitúcia

Ministerstvo kultúry v pondelok predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Podľa návrhu sa má zriadiť verejnoprávna inštitúcia Slovenská televízia a rozhlas, ktorá nahradí súčasný Rozhlas a televíziu Slovensku (RTVS).

Po novom už nebude voliť generálneho riaditeľa verejnoprávneho vysielateľa Národná rada SR, ale novovzniknutá Rada Slovenskej televízie a rozhlasu, ktorej troch členov nominuje priamo ministerstvo kultúry a štyroch parlament. Zákon zároveň zavádza nový inštitút Programovej rady Slovenskej televízie a rozhlasu, ktorá bude dohliadať nad vysielaným programom.

Zavádza inštitút zmluvy so štátom

Tento orgán má mať 11 členov, z ktorých deväť bude voliť aj odvolávať parlament. Dvoch členov rady si zvolia spomedzi seba zamestnanci Slovenskej televízie a rozhlasu, jedného za oblasť televízneho vysielania a druhého za oblasť rozhlasového vysielania.

Nová zákonná úprava rešpektuje zrušenie koncesionárskych poplatkov v roku 2023 a tiež úplné financovanie zo štátneho rozpočtu. Zavádza opätovne inštitút zmluvy so štátom, v rámci ktorej Slovenská republika zaviaže Slovenskú televíziu a rozhlas poskytnuté verejné financie použiť výhradne na programy vo verejnom záujme, alebo na zlepšenie technickej infraštruktúry verejnoprávnej inštitúcie.

Viac k témam: bývalá ministerka kultúry, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Ministerka kultúry SR, Predseda SNS, Premiér Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk – Šimkovičová plní Ficove rozkazy, podľa Milanovej chce z RTVS urobiť slúžku vládnej moci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

RTVS na odovzdávaní cien Slnko v sieti získala až 17 ocenení, čierna komédia Invalid bola úspešná a zvíťazila v siedmich kategóriách

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) získala na piatkovom odovzdávaní Národných filmových cien Slnko v sieti 17 ocenení z celkovo 18 kategórií.

Jeden komentár

  1. Miroslav Sukenik

    Vládni mafiáni pokračujú v snahe o demontáž právneho štátu, pričom tentokrát prevzala štafetu Dankova tlupa. Bordelmamá z ministerstva kultúry podala paškvil (návrh zákona), ktorý má za úlohu zlikvidovať verejnoprávnu RTVS. To znamená, že znovu budú verejné protesty, varovania zo strany EÚ a nakoniec to aj tak skončí na Ústavnom Súde. Tie koaliční chudáci sú proste nepoučiteľní

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *