Home / SLOVENSKO / Byť ženou je stále v niektorých prípadoch hendikepom. Čaputová vyzvala ľudí, aby urobili viac pre zmenu spoločnosti (video+foto)

Byť ženou je stále v niektorých prípadoch hendikepom. Čaputová vyzvala ľudí, aby urobili viac pre zmenu spoločnosti (video+foto)

8.3.2024 (SITA.sk) – Byť ženou stále v niektorých prípadoch znamená hendikep, nie pre nedostatok kvalít, ale pre dostatok predsudkov. Vyjadrila sa tak prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti piatkového Medzinárodného dňa žien (MDŽ).

Vo svojom vyhlásení ďalej dodala, že ženy sú terčom útokov iba pre „predpokladanú slabosť od mužov s predstieraným sebavedomím„. Hlava štátu zároveň zaželala všetkým ženám a dievčatám na Slovensku život v slobode, rešpekte a dôstojnosti.

Zmena pre ženy a dievčatá

Dnes budeme naozaj sláviť MDŽ, nie prázdnymi slovami a kyticami, ale oslavou sily žien postaviť sa za seba, svoju slobodu a dôstojnosť,“ uviedla.

Hlava štátu súčasne vyzýva k tomu, aby ľudia urobili viac pre zmenu našej spoločnosti, pre ženy a dievčatá, ale aj pre generácie, ktoré po nich prídu.

Zároveň informovala, že absolvovala diskusiu s viacerými ženami na vedúcich pozíciách v rôznych oblastiach spoločnosti, či už ide o vedu, biznis alebo mimovládny sektor, zdravotníctvo či médiá.

Diskutovali sme o tom, ako podporovať zmenu. Spoločne sme vytvorili platformu, ktorá nesie názov Sme tu. Pretože sme tu ženy zažívajúce rôzne podoby násilia, ktoré nechceme akceptovať. Ale najmä sme tu ženy a muži, chlapci a dievčatá, ktorí ho neprehliadajú a ktorí chcú pomôcť k zmene k lepšiemu,“ povedala.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentka Čaputová sa prihovorila ženám pri príležitosti MDŽ (fotografie)

Nerovnosť v odmeňovaní

Ženy na Slovensku neustále čelia viacerým problémom, ktoré nemôžeme prehliadať. Podľa hlavy štátu ide o pretrvávajúci problém nerovnosti v odmeňovaní.

Rozdiely v odmeňovaní sa premietajú aj do rozdielov v starobných dôchodkoch, keďže ženy dostávajú v priemere takmer o štvrtinu menej v porovnaní s mužmi. Ženská tvár chudoby sa najvýraznejšie prejavuje u matiek samoživiteliek,“ uviedla prezidentka.

Problém s nerovnosťou sa podľa nej týka aj kariérneho postupu, keď sa ženy stretávajú s nemožnosťou dosiahnuť niektoré pozície.

V porovnaní s priemerom Európskej únie najviac zaostávame práve v podiele žien v líderských pozíciách, či už ide o biznis, alebo výkon verejnej moci,“ dodala.

Oslava odvahy a sily žien

Prezidentka vo svojom vyhlásení k MDŽ v neposlednom rade vyzdvihla odvahu a silu žien, ktoré priniesli informácie a skúsenosti so znásilnením, fyzickým násilím či verbálnymi útokmi.

Takmer rutinne sú im adresované nenávistné slová, klamstvá a vyhrážky, ktoré im sťažujú alebo znemožňujú vykonávať svoju profesiu. Podľa najnovších údajov, každá štvrtá žena zažila fyzické alebo sexuálne násilie od svojho partnera, takmer každá druhá psychické násilie. Podoba násilia v online priestore za posledné roky rapídne narástla. Online násilie vo svojich vzťahoch zažíva viac ako polovica tínedžeriek. Až 11 percent novinárok čelí na týždennej báze útokom,“ ozrejmila prezidentka Čaputová.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: MDŽ Medzinárodný deň žien, Práva žien, Prezidentka SR, Sexuálne násilie
Zdroj: SITA.sk – Byť ženou je stále v niektorých prípadoch hendikepom. Čaputová vyzvala ľudí, aby urobili viac pre zmenu spoločnosti (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Moskva na Ukrajine stratila ďalších viac ako tisíc vojakov, prišla aj o desiatky kusov techniky

Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na viac ako 465 000 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *