Home / POLITIKA / FICOv TRESTný balíček. Lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie? Ako pre koho

FICOv TRESTný balíček. Lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie? Ako pre koho

Po 4 mesiacoch Ficovej vlády tu máme nepokoj, chaos a rozvrat spoločnosti.

Personálne obsadenie postov v koalícii je nešťastné. Sám Fico neustále rozoštváva ľudí, hľadá nepriateľov, útočí na opozíciu, prezidentku, mimovládky, liberálov, homosexuálov, EÚ, Ukrajinu i USA a naopak, Orbán a Putin sú jeho favoriti. Robí tak Slovensku medzinárodnú hanbu. Neprípustným bol jeho útok na študenta za to, že si dovolil mať vlastný názor. Na opozičného poslanca vytiahol (nevedno odkiaľ), jeho zdravotné záznamy. Za šéfa SIS nominoval Gašpara mladšieho, ktorého v parlamente bude kontrolovať jeho otec, Gašpar starší. Bravo pán premiér, Vaša arogancia je bezhraničná. Vy ste schopný vybaviť amnestiu pre Mariána Kočnera a vzápätí ho nominovať na post štátneho tajomníka ministerstva vnútra.

Peter Pellegrini už zrejme ani sám nechápe, prečo vlastne vytvoril stranu HLAS. Jeho minister vnútra sa niekoľko dní po nástupe do funkcie vyhrážal sudcom priamo pred televíznymi kamerami. Zaujímavým politickým zjavom je podpredseda NRSR Danko, ktorý opitý zdemoloval semafor a potom ušiel. Ako akt politickej zodpovednosti za tento čin ohlásil kandidatúru na úrad prezidenta SR. Tento človek očividne namiesto demokracie uznáva dementokraciu. A tu sú dôkazy.
Minister životného prostredia má v programe výrub stromov, likvidáciu populácie vlka a medveďa a podla možnosti i rušenie národných parkov. Taraba si za šéfa najvýznamnejšieho národného parku dosadil odsúdeného pytliaka. Jeho dvaja štátni tajomníci sú obvinení z násilného trestného činu. Úplné Kocúrkovo. SNS si dosadila antivaktera a dezinformátora na miesto vládneho splnomocnen- ca na prešetrenie činnosti vlády a štátnych orgánov počas pandémie. Kapitolou samou o sebe je ministerka kultúry, ktorá podala trestné oznámenie na organizátorov petície za jej odvolanie, ktorú mimochodom podpísalo už 190 000 ľudí. Táto pani nám na medzinárodnej konferencii v Abu Dhabi stihla počas svojho štvorminútového prejavu vyrobiť medzinárodnú hanbu. Celý svet sa na to s úža- som pozerá a pýta sa, čo to máme na Slovensku vo vláde za expertov. To je tá nová kultúra, ktorú nám koalícia sľubovala pred voľbami.

Na Slovensku nastal ekonomický, právny, morálny aj spoločenský rozvrat. Vláda v zrýchlenom konaní prijala devastačný štátny rozpočet, svojvoľný kompetenčný zákon a nakoniec i pre demokraciu deštrukčný trestný zákon. Ten posledný si navrhli a aj schválili vládni mafiáni a to na hulváta, proti vôli obyčajných ľudí, ale aj proti námietkam právnickej a akademickej obce. To nie je žiadny trestný zákon, ale obyčajný paškvil. Fico sa otvorene smeje občanom Slovenska do tváre. Znižova- nie trestných sadzieb, zvyšovanie limitu škôd, skracovanie premlčacích dôb a možnosť podmieneč- ných trestov znamená totálnu amnestiu pre všetkých grázlov a poškodenie práv obetí.
A pre istotu si tam ešte dali aj retroaktivitu a sudcom, ktorí budú ohýbať právo dajú beztrestnosť. No tak len to skúste pán Fico, pustiť z basy von Kováčika a do týždňa budete mať v uliciach stovky tisíc demonštrantov. Kvôli stovke smeráckych vagabundov bude amnestovaných niekoľko tisíc zločincov a bude ohrozené čerpanie eurofondov.

Advokáti samozrejme budú robiť obštrukcie počas celej premlčacej doby a mnoho prípadov sa ani nedostane pred súd. Je to obrovské povzbudenie pre zlodejov, veď nemajú čo stratiť. Ak páchateľa nechytia, všetko nakradnuté mu zostane a ak ho náhodou chytia, pôjde na podmienku. Slovensko má neudržateľný rozpočet, rozvrátené školstvo a zdravotníctvo, upadajúce poľnohospodárstvo, biednu cestnú a železničnú infraštruktúru, krachujúci dôchodkový systém, obrovský dlh samospráv a teraz i totálnu a fatálnu deštrukciu demokracie a právneho systému. Na tzv. restoratívnu justíciu jednoducho nemáme peniaze, personál, skúsenosti a ani čas.

V tejto dobe sa zdá, že Ústavný Súd je vlastne zbytočný. Vláda ho pomocou obštrukcii môže kedykoľvek obísť a schváliť si ľubovoľný protiústavný zákon. Oni veľmi dobre vedia, že tento trestný

zákon je zlý, ale súrne potrebujú amnestiu pre svojich ľudí. Aby mohli kľudne spávať. Aby mohli pokojne ďalej parazitovať na Slovensku. Možno že pri obštrukcii Ústavného Súdu neporušili literu zákona, ale celkom určite pritom nerešpektovali ducha zákona. A ten v tomto konkrétnom prípade zmizol, niekde sa vyparil, je definitívne preč.

Čo majú ľudia teraz robiť? Majú si zaobstarať zbrane, aby sa mohli pred kriminálnikmi brániť sami, keď ich nedokáže ochrániť štát? Majú si vziať spravodlivosť do vlastných rúk? A čo je to za mizerný štát, ktorý humanizuje grázlov a dehumanizuje obete? Nech nám koalí- cia konečne vysvetlí, ako si to vlastne predstavuje.

Budúce plány Fica sú jasné a priamočiare: Je to faktická likvidácia Úradu na ochranu oznamovateľov, rozbitie verejnoprávnej RTVS, získanie kontroly nad finančnými prostriedkami pre oblasť kultúry a hlavne dosadenie svojho človeka do prezidentského paláca. Tak by mal zaručenú amnestiu, ak by sa situácia nejako zvrtla. Ani sám Viktor Orbán by to neurobil lepšie.

Je dosť možné, že prezidentské voľby nakoniec vyhrá Pellegrini. Ale ak niekedy vstúpi novela trestného zákona do platnosti a prejavia sa jej účinky v praxi, ľudia budú krajne nespokojní. A spomeň- me si, že maďarská prezidentka musela abdikovať za neporovnateľne menšiu, až úplne banálnu vec, oproti nášmu promafiánskemu trestnému zákonu, v prijímaní ktorého Pellegrini zohral aktívnu úlohu. To by mohol byť rýchly koniec súčasnej koalície.

Máme tu novú politologickú kategóriu – autokratickú demokraciu východoeurópskeho typu. Dnes tam patrí Slovensko, dlhodobo Maďarsko a predtým tam bolo aj Poľsko. Pre ňu je typická existencia „silného vodcu“, čo je väčšinou osoba s obrovskými ambíciami, ale s minimálnymi schopnosťami efektívne riadiť štát. Je tomu tak hlavne preto, že predtým boli zlikvidované všetky účinné kontrolné mechanizmy. Typický je silný populizmus, vysoký stupeň amorálnosti, voľné na- kladanie s faktami a patologická averzia k slobodným médiám. Pravidelne sa to potom končí demontážou právneho systému a zruinovaním ekonomiky štátu. Za týchto okolností má štát nízku kredibilitu u zahraničných partnerov a aj u medzinárodných bánk, čo sa prejavuje zvýšenými úrokovými sadzbami pri pôžičkách. Tým sa bludný kruh ekonomického prepadu štátu uzatvára.

Pri absencii kontroly a paralýze súdnej moci tu logicky a zákonite začína bujnieť korupcia. A vzá- pätí aj rodinkárstvo, v našom prípade – Gašparovci, Kaliňákovci, Kuffovci a určite i ďalšie rodinné klany vo vrcholových pozíciách štátnej a verejnej správy.

Momentálne si Fico myslí, že má vyhraté, ale nie je tomu tak. On totiž nevie vládnuť, vie len rozo- štvávať ľudí a neadresne rozhadzovať financie. Ale: Občania slovenska sú už rozoštvaní a peniaze už nie sú a ani nebudú, blíži sa bankrot.

Aplikačná prax ukáže  a vládna garnitúra to veľmi dobre vie, že ich toxický, ba priamo až zločinný trestný zákon je v praxi neudržateľný. Stačí však jediná minúta jeho účinnosti a ich ľudia budú mať amnestiu. Však sa aj snažili rôznymi obštrukciami odstaviť Ústavný Súd od rozhodovania. Teraz vzniknú obrovské škody na majetku obetí a aj morálne škody pri premlčaní korupčných a násilných trestných činov. Štát rezignoval na jednu zo svojich základných funkcii a to na dohľad nad bez- pečnosťou občanov a ochranou ich majetku. Všetky tieto škody nevyhnutne musia byť vyčíslené a zosobnené.

Paradoxne, koaliční zlodeji si síce udelia amnestiu za svoje staré skutky, ale dopustia sa pri tom oveľa závažnejších nových zločinov a za tie už amnestiu mať nebudú. Takéto niečo sa predsa nemôže diať v Európe v 21. storočí, ak nie sme banánovou republikou. Jediné, čo táto vláda dokázala za 4 mesiace svojej vlády, bolo plošné rozhajdákanie peňazí, deštrukcia demokracie a právnej stability a zvýšenie si platov. A popri tom veľa populistickej demagógie. Pre toto si Vás Vaši oklamaní voliči určite nevolili.

Právom môžeme očakávať, že ľudia budú nespokojní a pôjdu do ulíc, tomu jedinému Fico rozumie a toho jediného sa reálne bojí. Potom, keď príde nová vláda, polícia bude mať opäť rozviazané ruky.

Občania Slovenskej Republiky, všetci, ktorým záleží na na demokracii a právnom štáte,        všetci, bez ohľadu na politické presvedčenie, náboženstvo, sexuálnu orientáciu a národnosť, IT odborníci, manažéri, právnici, sympatizanti koalície, či opozície, by mali spojiť svoje sily. Mali by vytvoriť nezávislú aplikáciu, či platformu, webovú stránku a mailovú adresu, na ktorú sa od dňa účinnosti mafiánskeho trestného zákona budú môcť prihlasovať všetky obete trestných činov, ktorí v dôsledku tohto zákona utrpeli akúkoľvek materiálnu, alebo morálnu ujmu. Všetky údaje by sa mali verifikovať, aktualizovať a pravidelne zverejňovať. Nech celé Slovensko a aj celý Svet vidí dôsledky tohto trestného paškvilu. Nech sú všetky škody vy- číslené a nech môže byť vyvodená politická i trestnoprávna zodpovednosť voči osobám, ktoré toto iniciovali a dopustili. Len týmto spôsobom sa môžeme brániť a zastaviť tú právnu a morálnu skazu, ktorá nám všetkým hrozí.

Za rozvrátenie verejných financií, potláčanie demokracie, devastáciu právneho poriadku, za ohrozenie života, zdravia a majetku občanov, za zneváženie dobrého mena Slovenskej         republiky v zahraničí, za ohrozenie čerpania eurofondov, za marenie výkonu spravodlivosti, za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, za ohýbania práva a za zneužitie právomoci verejného činiteľa musí byť vyvodená trestnoprávna zodpovednosť.

Koalícia si teda na hulváta schválila promafiánsky a protiústavný trestný zákon. Ak pri tom vedome obíde Ústavný Súd a rovnako aj právnu moc štátu, spácha tento trestný čin.
Zákon č. 300/2005 (Trestný zákon) § 350.
Kto marí alebo podstatne sťažuje výkon rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky tým, že nesplní povinnosť vyplývajúcu z jeho rozhodnutia, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

Preto je tento trestný paškvil neplatný a jeho účinnosť musí byť retroaktívne anulovaná. Ak bude treba, tak aj pod tlakom protestujúcich občanov.
Treba to už konečne povedať priamo a nahlas. Vážení lídri koalície: Vedeli ste, čo robíte, vedeli ste o tom, aké obrovské škody napácha nový trestný zákon. Boli ste varovaní domácou i zahraničnou odbornou verejnosťou, a napriek tomu, len a len v záujme svojej amnestie, ste tú hrôzu schválili.

Vaše konanie bolo a je vedome protiústavné a protispoločenské. Vaše záujmy sú v príkrom rozpore so záujmami štátu. Toľko ste ohýbali právo, až sa Vám ho podarilo zlomiť. A preto páni Fico, Pellegrini, Danko, Susko, Gašpar, Kaliňák a ďalší, bude musieť byť voči Vám vyvodená trestnoprávna zodpovednosť.

Miroslav Sukenik

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *