Home / SVET / Premiér Kristersson súhlasil s rokovaniami s Orbánom o vstupe Švédska do NATO

Premiér Kristersson súhlasil s rokovaniami s Orbánom o vstupe Švédska do NATO

25.1.2024 (SITA.sk) – Švédsky premiér Ulf Kristersson prijal návrh predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána na rokovania o vstupe Švédska do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Maďarsko zatiaľ ako jediný člen neratifikovalo švédske členstvo v NATO, čo už v aliancii vytvára frustrácie. Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian.

„Súhlasím s vami, že intenzívnejší politický dialóg medzi našimi krajinami by bol prospešný. Ako ste spomínali, existuje niekoľko otázok spoločného záujmu – bilaterálne, s našou spoluprácou na stíhacích lietadlách Gripen; v EÚ vzhľadom na vaše nadchádzajúce predsedníctvo; a samozrejme v rámci NATO ako spojenci,“ napísal Kristersson v liste, ktorý zverejnil švédsky verejnoprávny vysielateľ SVT. Dokončenie ratifikácie švédskeho členstva v NATO v maďarskom parlamente vytvorí podľa švédskeho premiéra „solídny základ pre napredovanie s bilaterálnymi vzťahmi a posilní vzájomné pochopenie a dôveru“.

Orbán v stredu uviedol, že vyzve parlament, aby hlasoval za švédske členstvo. Predseda parlamentu László Kövér však vo štvrtok povedal, že záležitosť nie je urgentná. V rozhovore pre provládny spravodajský portál Index obvinil Švédsko, že sa k Maďarsku správa „arogantne a nedbanlivo“. Naznačil, že v súčasnosti nepodporuje vstup Švédska do NATO, ale bude rád, ak mu dá Štokholm šancu zmeniť názor.

Viac k témam: Maďarský premiér, švédske členstvo v NATO, Švédsky premiér
Zdroj: SITA.sk – Premiér Kristersson súhlasil s rokovaniami s Orbánom o vstupe Švédska do NATO © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európska únia skonfiškuje zisky zo zmrazených ruských aktív, prostriedky použije na pomoc Ukrajine

Konečnú sumu pre Ukrajinu musia ešte potvrdiť, no mala by byť známa v júli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *