Home / SVET / Svet privítal nový rok 2024 s optimizmom, ale oslavy tlmili vojnové konflikty

Svet privítal nový rok 2024 s optimizmom, ale oslavy tlmili vojnové konflikty

1.1.2024 (SITA.sk) – Svet dal zbohom roku 2023 a privítal nový rok 2024 s optimizmom, že prinesie viac radosti ako trápenia.

Hoci svetové konflikty utlmili oslavy a vyvolali obavy o bezpečnosť, ľudia vyšli do ulíc čakať na novoročnú polnoc, ktorá prišla s ohňostrojmi či svetelnými šou.

Vyše milióna ľudí v Sydney

Nový rok ako prví privítali v ostrovnom štáte Kiribati v Tichom oceáne. Potom postupne zavítal do ďalších časových pásiem cez Austráliu, Áziu a Európu až do Ameriky.​

Ikonický ohňostroj okolo známej Opery v austrálskom Sydney si prišlo pozrieť viac ako milión ľudí, čo sa rovná každému piatemu obyvateľovi mesta.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Ohňostroje vo svete, vítanie Nového roku 2024 (fotografie)

Na pláž Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro aj napriek jemnému dažďu prišli sledovať 12-minútovú pyrotechnickú šou zhruba dva milióny ľudí.

Tisícky ľudí sledovali zostup svetelnej gule na Times Square v New Yorku či svetelnú šou na Champs-Élysées v Paríži, ktorá ukázala históriu metropoly a bola aj predzvesťou nadchádzajúcich olympijských hier.

Čína oslavovala potichu

Ohňostroje rozžiarili oblohu napríklad nad najvyššou budovou sveta Burdž chalífa v Dubaji či Akropolou v Aténach, v kenskom Nairobi alebo Tchaj-peji na Taiwane.

Čína oslavovala príchod roku 2024 potichu, keďže väčšina miest zakázala ohňostroje pre obavy o bezpečnosť a zo znečistenia. V Pekingu vítali nový rok tancami v pestrofarebných kostýmoch a v Čchung-čchingu dav vypúšťal balóny so želaniami.

Naprieč Japonskom sa ľudia zišli v chrámoch, aby mohli zazvoniť na masívne zvony. V indickom Bombaji zase tisícky ľudí pozorovali západ slnka nad Arabským morom.

V Rusku jeho vojna na Ukrajine zatienila koncoročné oslavy a tradičný ohňostroj s koncertom na Červenom námestí v Moskve aj tento rok zrušili. Aj bez osláv prišli ľudia na námestie a nový rok privítali s radostným volaním a svietiacimi telefónmi.

Mrakodrapy nasvietené na žlto

V izraelskom Tel Avive boli mrakodrapy nasvietené na žlto, čo bola výzva na prepustenie rukojemníkov, ktorých viac ako 80 dní zadržiavajú palestínski militanti v Pásme Gazy.

Tam sa zase Palestínčania vysídlení vojnou schádzali pri ohňoch v provizórnych utečeneckých táboroch. Napríklad v Pakistane, kde je väčšina obyvateľstva moslimská, zo solidarity s Palestínčanmi zakázali všetky koncoročné oslavy.

Metropoly prijali prísnejšie bezpečnostné opatrenia. V Berlíne nasadili okolo 4 500 policajtov, aby udržiavali poriadok a predišli nepokojom ako pred rokom. Vo Francúzsku bolo na Silvestra nasadených okolo 90-tisíc policajtov a príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Viac k témam: Nový rok
Zdroj: SITA.sk – Svet privítal nový rok 2024 s optimizmom, ale oslavy tlmili vojnové konflikty © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európska únia skonfiškuje zisky zo zmrazených ruských aktív, prostriedky použije na pomoc Ukrajine

Konečnú sumu pre Ukrajinu musia ešte potvrdiť, no mala by byť známa v júli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *