Home / SLOVENSKO / Počet pracujúcich cudzincov na Slovensku stúpa, policajti dohliadajú na zákonnosť ich pobytu

Počet pracujúcich cudzincov na Slovensku stúpa, policajti dohliadajú na zákonnosť ich pobytu

BRATISLAVA 19. februára (WebNovny.sk) – Počet cudzincov, ktorí pracujú na Slovensku, neustále stúpa, polícia pritom dohliada na zákonnosť ich pobytu a zamestnania. Na tlačovej besede to dnes uviedol riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru Ladislav Csémi. „Hospodárske dianie a investície so sebou prinášajú dopyt po zamestnávaní cudzincov,“ povedal Csémi a dodal, že s týmto fenoménom býva spojená aj problematika nelegálneho zamestnávania a nelegálnej práce.

Kontroly podnikateľských subjektov

Práve v rámci boja proti týmto praktikám sa polícia zameriava na kontroly podnikateľských subjektov. Napríklad 15. februára vzniesli policajti voči jednej osobe obvinenie z prevádzačstva spáchaného formou nelegálneho zamestnávania. Súviselo to s kontrolou na stavenisku v Košiciach, kde objavili 38 občanov Moldavska a 24 občanov Ukrajiny bez potrebných povolení. Všetky osoby boli následne administratívne vyhostené. Csémi zdôraznil, že rozumie dopytu zamestnávateľov po pracovnej sile, nelegálne zamestnávanie a nelegálna práca však nie sú riešením.

Odporúčame:
Vstup všetkých štátov západného Balkánu do Európskej únie je reálny, vyhlásila Mogheriniová

„My veľmi úzko spolupracujeme so zamestnávateľmi za účelom správnej aplikácie práva v tomto smere a za účelom legislatívnych zmien, keď spolu konzultujeme aj isté smerovanie týchto zmien,“ zdôraznil s tým, že spolupráca je jedinou cestou, ako dospieť ku konsenzu a zabezpečiť prísun pracovnej sily so všetkými potrebnými povoleniami. „Netreba zabúdať, že pri našej práci ide predovšetkým o bezpečnosť,“ vyhlásil.

Nevykazujú hospodársku činnosť

Polícia podľa Csémiho vykonala v uplynulom roku 340 kontrol podnikateľských subjektov zameraných na nelegálne zamestnávanie a prácu, pričom skontrolovala viac ako 3 000 osôb. „Na ďalšie obdobie môžem uviesť, že určite sa budeme zameriavať nielen na firmy, ktoré sú slovenskými právnickými osobami, ale najmä na firmy, ktoré sú vo vlastníctve cudzincov a nevykazujú hospodársku činnosť. Ďalej budeme riešiť aj osoby, ktoré zneužívajú účel víz vydaných iným členským štátom tak, že na tieto víza sa zdržiavajú na území SR, čo nie je v súlade ani so schengenskými pravidlami, ani z národnou legislatívou,“ dodal Csémi.

Podľa policajných štatistík sa v roku 2017 na Slovensku legálne zdržiavalo viac ako 50 000 občanov tretích krajín (štátov mimo Európskej únie). Medzi nimi dominujú hlavne Ukrajinci a Srbi.

Viac k témam: cudzinecká polícia, pracovníci, Srbsko
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet pracujúcich cudzincov na Slovensku stúpa, policajti dohliadajú na zákonnosť ich pobytu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Štefánikov príbeh láka na turistické miesta tisícky ľudí zo Slovenska aj zo zahraničia

Životný príbeh Milana Rastislava Štefánika môže verejnosť spoznať aj v deň výročia jeho úmrtia, ktorý si Slovensko každoročne pripomína 4. mája.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *