Home / šport / Cyklistika / Organizátori Tour de France zverejnili trasy úvodných etáp pre rok 2025, štart pretekov sa vráti do Francúzska

Organizátori Tour de France zverejnili trasy úvodných etáp pre rok 2025, štart pretekov sa vráti do Francúzska

30.11.2023 (SITA.sk) – V polovici novembra organizátori prestížnych cyklistických etapových pretekov Tour de France prezradili, že v roku 2025 sa štart podujatia vráti na francúzsku pôdu. Vo štvrtok zverejnili detaily o úvodných troch etapách na severe krajiny.

V roku 2022 sa podujatie začínalo v dánskej Kodani, v tomto roku v španielskom Bilbau a nasledujúca edícia odštartuje koncom júna 2024 v talianskej Florencii. Zatiaľ naposledy hostil štart TdF na francúzskej pôde bretónsky Brest v roku 2021.

Cyklisti odštartujú v Lille

V lete 2025 najlepší cyklisti na svete začnú trojtýždňovú púť z francúzskeho mesta Lille. Prvá etapa sa pôjde práve v okolí Lille a bude merať 185 km s dojazdom vhodným pre šprintérov.

Druhá etapa dlhá 209 km z Lauwin-Planque vyvrcholí po kilometrovom stúpaní v Boulogne-sur-Mer, ktoré v roku 2012 ovládol slovenský cyklista Peter Sagan.

Tretia etapa sa začne vo Valenciennes a jej cieľ bude po 172 km v Dunkerque, štvrtá povedie z Amiens do bližšie neurčenej lokality. Kompletný program etáp zverejnia Francúzi až v októbri 2024.

Mačacie hlavy nebudú

V minulosti pridelili organizátori začiatok pretekov Tour de France mestu Lille aj v rokoch 1960 a 1994.

Keďže sa táto lokalita nachádza v blízkosti hraníc s Holandskom a neďaleko je aj slávne mestečko Roubaix, očakávalo sa, že Francúzi do programu zaradia aj úseky s dlažobnými kockami tzv. mačacími hlavami. Opak je však pravdou a jazdci sa náročným úsekom vyhnú.

Viac k témam: Tour de France 2025
Zdroj: SITA.sk – Organizátori Tour de France zverejnili trasy úvodných etáp pre rok 2025, štart pretekov sa vráti do Francúzska © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peter Sagan podstúpi operáciu. Moje srdce potrebuje zastávku v boxoch, hovorí

Cyklista sa mal zúčastniť dvoch jednorazových pretekov v Slovinsku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *