Home / SLOVENSKO / Súdny proces v kauze Očistec sa v decembri nezačne, dôvodom je dočasné preloženie člena senátu

Súdny proces v kauze Očistec sa v decembri nezačne, dôvodom je dočasné preloženie člena senátu

27.11.2023 (SITA.sk) – Súdny proces v kauze známej ako Očistec sa mal na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici začať v pondelok 4. decembra. Ako však vyplýva z rozpisu pojednávaní súdu, nakoniec sa v daný termín neuskutoční.

Preloženie sudcu

Podľa medializovaných informácií mal byť totiž členom senátu sudca Marián Mačura. V jeho prípade však Súdna rada SR 16. novembra rozhodla o dočasnom ročnom preložení na Najvyšší súd SR od 1. decembra tohto roku. Šéf ŠTS Ján Hrubala v stanovisku pre súdnu radu uviedol, že s dočasným preložením sudcu nesúhlasí.

„Odchod zo súdu ktoréhokoľvek zo sudcov bez potreby ďalšieho vysvetľovania znamená komplikácie,“ zdôraznil. Podľa prílohy k stanovisku je sudca členom senátu v šiestich trestných veciach a ďalšie má ako samosudca. Preloženie však odobrila sudcovská rada najvyššieho súdu.

Obžalovaní v kauza Očistec

Pre založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny a korupčné trestné činy sú v kauze Očistec obžalovaní nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, bývalý policajný prezident a súčasný šéf branno-bezpečnostného výboru parlamentu Tibor Gašpar a ďalší bývalí policajní funkcionári.

Najvyšší súd SR ešte v júni tohto roku na základe sťažnosti prokurátora zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu z októbra minulého roku, ktorým bolo prerušené trestné stíhanie a podaný návrh na začatie konania pred Ústavným súdom (ÚS) SR v trestnej veci známej ako Očistec. Najvyšší súd totiž nezistil splnenie zákonných podmienok na rozhodnutie o prerušení trestného stíhania zo strany prvostupňového súdu.

Sudca Špecializovaného trestného súdu Peter Pulman ešte minulý rok prerušil konanie v trestnej veci obvinených bývalých policajných funkcionárov a podnikateľa Norberta Bödöra a obrátil sa na ÚS SR s návrhom na konanie o súlade s Ústavou SR. Dôvodom boli podľa neho pochybnosti o nestrannosti Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý dozeral na vyšetrovanie kauzy. Advokáti obvinených totiž argumentovali, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic je v danom konaní poškodeným.

Viac k témam: branno-bezpečnostný výbor, Bývalý policajný prezident, Kauza Očistec, Korupcia, Špeciálny prokurátor, Súdny proces, Súdy, Ústava SR, Zločinecká skupina
Zdroj: SITA.sk – Súdny proces v kauze Očistec sa v decembri nezačne, dôvodom je dočasné preloženie člena senátu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ideálna príležitosť na nákup nehnuteľnosti? Developer ponúka možnosť ušetriť pred zvýšením DPH

Pre zvýšenú sadzbu DPH čaká Slovákov tretie najvyššie zdražovanie za ostatných sedemnásť rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *