Home / EKONOMIKA / Raši nahradí depresiu v eurofondoch revolúciou, ministerstvo pripravuje výraznú zmenu vo verejnom obstarávaní

Raši nahradí depresiu v eurofondoch revolúciou, ministerstvo pripravuje výraznú zmenu vo verejnom obstarávaní

23.11.2023 (SITA.sk) – Nahradiť depresiu v eurofondoch revolúciou v ich využívaní sľubuje minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). Zdôvodnil to sklamaním mnohých prijímateľov medzi firmami, samosprávami či občianskymi združeniami, pretože dostávajú korekcie financovania projektov ohrozujúce ich existenciu.

Chceme presunúť čo najviac financií do eurofondov v objeme, aký len bude možný, ale v hlavne v objeme, aký dokážu samosprávy a naše regióny absorbovať. Chceme, aby o projektoch rozhodovali tí, ktorých sa týkajú,“ informoval v stredu počas prezentácie vládneho programu v rámci tohto rezortu Raši.

Nemalo by ísť len o dopytové výzvy

Podľa ministra investícií by nemalo ísť len o dopytové výzvy, keď sa na malý objem peňazí prihlási desaťnásobne viac žiadateľov. Regióny by si mali z presunutých financií z eurofondov vybrať, na čo ich použijú.

A keď sa pre dané projekty rozhodnú, tak bude jasné, že prijímateľ peniaze aj reálne dostane. Nebude mať vyhodené prostriedky napríklad na prípravu projektu, pričom v mnohých prípadoch ohrozujú ekonomickú situáciu prijímateľov, teda našich miest a obcí,“ poznamenal Raši.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Tak, ako to vyžaduje EÚ

Potvrdil, že pripravujú výraznú zmenu vo verejnom obstarávaní. Minister tvrdí, že ho chcú robiť férovo, transparentne a presne tak, ako to vyžaduje Európska únia.

Európska únia dá limit, my chceme, aby naši starostovia, prijímatelia, občania, naše podniky mali také isté limity. Európska únia povedala, aká miera kontroly a byrokracie má byť, tak takú chceme urobiť,“ priblížil Raši.

Ako podotkol, nechcú vytvárať podmienky na to, že eurofondy na Slovensku sú nečerpateľné aj preto, že sa cez verejné obstarávania a následnú byrokratickú kaskádu prijímatelia nevedia presekať.

Mapa verejných investícií

Od prvého dňa podľa ministra začali pracovať tiež na príprave mapy verejných investícií. Predstaviť ju chcú začiatkom budúceho roka alebo v jeho prvom polroku.

Mestá a obce podľa veľkosti by tak mali vedieť, na aké projekty budú môcť čerpať prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti, eurofondov či dotácií. „A zároveň, aby každý jasne videl, čo v ktorej časti Slovenska chýba,“ dodal Raši.

Viac k témam: Eurofondy, Minister investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Samosprávy, Verejné obstarávanie
Zdroj: SITA.sk – Raši nahradí depresiu v eurofondoch revolúciou, ministerstvo pripravuje výraznú zmenu vo verejnom obstarávaní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *