Home / EKONOMIKA / ASOCIÁCIA NA PODPORU OZE ŽIADA VLÁDU, ABY SA PRIPÁJANIE FOTOVOLTICKÝCH ELEKTRÁRNÍ ZJEDNODUŠILO

ASOCIÁCIA NA PODPORU OZE ŽIADA VLÁDU, ABY SA PRIPÁJANIE FOTOVOLTICKÝCH ELEKTRÁRNÍ ZJEDNODUŠILO

Asociácia na podporu obnoviteľných zdrojov energie (APOZE) žiada novú vládu o zvýšenie limitu pre malé solárne elektrárne zo súčasných 10 kilowattov (kW) až na 50 kW. V súvislosti s pripravovaným programovým vyhlásením vlády požaduje, aby bol doň zapracovaný záväzok vlády zlepšiť legislatívny proces zapájania fotovoltických elektrárni v čase energetickej krízy. Návrh zaslali predseda APOZE Vladimír Gürtler a podpredseda František Bednár.

„Máme za to, že v Českej republike po zásadnej zmene zákona o energetike, tzv. lex OZE I, ktorá zvýšila limity pre malé elektrárne až do výkonu 50 kW, tento proces funguje. Preto by bolo vhodné sa inšpirovať Českou republikou,“ uviedla APOZE.

Novelizovaný zákon v Česku podľa asociácie uľahčuje výstavbu obnoviteľných zdrojov energie, pretože umožňuje ich prevádzku s inštalovaným výkonom do 50 kW bez licencie od energetického úradu. Novela podľa nich prináša aj zmenu stavebného zákona, ktorá stanovuje, že pre malé obnoviteľné zdroje do rovnakého limitu nie je vyžadované rozhodnutie o umiestnení stavby ani územný súhlas.

„Za malý zdroj sa na Slovensku považuje zariadenie s celkovým inštalovaným výkonom do 10 kW. Je preto potrebné tak ako v Českej republike zvýšiť tento limit za podmienok, ako ich špecifikuje český zákon,“ dodal podpredseda APOZE František Bednár.

spracred.

Zdroj: TU

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Za Prešovom došlo k tragickej dopravnej nehode, 29-ročný motorkár neprežil zrážku s autom

Podľa informácií agentúry SITA sa na ceste tvoria dopravné zápchy. Vodičov policajti žiadajú, aby pri prejazde daným úsekom zvýšili opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *