Home / SLOVENSKO / Skvelé pivo pre všetkých: Budvar dnes oslavuje inšpiratívne ženy v českom pive

Skvelé pivo pre všetkých: Budvar dnes oslavuje inšpiratívne ženy v českom pive

4.10.2023 (SITA.sk) – Pivovary boli v minulosti neraz miestami, kde hlavné slovo pri výrobe zlatistého moku mali ženy. Ako v mnohých iných odvetviach, aj tu ich nové metódy postupne posunuli na vedľajšiu koľaj. Budvar hrdo poukazuje na to, že sa v jeho domovskej Českej republike ženy nielen vracajú k tradícii varenia piva, ale že celú pivovarnícku kultúru smerujú k svetlej a vzrušujúcej budúcnosti.

Nový, voľne dostupný film z dielne slávneho českého pivovaru zobrazuje tri majsterky remesla, ktoré stále vnímame ako hlavne „mužskú záležitosť“.

Prvou je Jana Potužníková, vedúca remeselných partnerstiev v Budejovickom Budvare. Zdieľa v ňom svoju vášeň a túžbu stať sa pivovarníčkou, k čomu ju inšpirovala nielen jej práca v Budvare, ale aj spolupráca s remeselnými pivovarmi po celej krajine.

Na návšteve PULTu v centre Prahy sa stretneme s druhou hlavnou hrdinkou – Magdou Hoppovou, ktorá predvádza svoju zručnosť v čapovaní perfektných pollitrov. Divák sa dozvie viac aj o stáročnej tradícii pitia piva v Česku a dôležitosti jeho správneho čapovania. Magda, ktorá bola predtým sládkom, vyzdvihuje fakt, že kvalitné, čerstvé aperfektne načapované pivo je v jej domovine nápojom každého. Bez ohľadu na sociálne postavenie či pohlavie.

Do tretice tvorcovia filmu doputovali až do Mikulova za Jitkou Ilčíkovou, zakladateľkou „Divokých stvorení“ – pív, ktoré fermentujú spontánne. Jitka približuje, ako sa ženy v Česku opäť udomácňujú na významných pozíciách v pivovarníctve. Jej pivovar, situovaný v známej vinárskej oblasti Moravy, posúva domácu scénu remeselného piva vpred s medzinárodne uznávaným, spontánne kvaseným pivom, zrejúcim v sudoch.

Každý sud je pritom unikát, keďže kvasinky si k mladine nájdu cestu samy. V jej oblasti sú to najmä tie vinárske. WildCreatures spája v tej najlepšej podobe tradície aj inovácie.

Z filmu je cítiť láska k remeslu a úprimné odhodlanie, že pohlavie nie je pri tomto zlatistom moku rozhodujúcim faktorom. Inšpiráciu možno nájdu aj ženy na Slovensku. Krátky film si môžete pozrieť tu:

Faktom je, že nielen v Českej republike sa pivo stalo a stáva nápojom pre každého. Podľa správy britskej Society of Independent Brewers (SIBA) 32 % žien pije pivo doma s priateľmi (v porovnaní s iba 3 % v roku 2009) a 8 z 10 žien sa pri kúpe piva rozhoduje na základe jeho pôvodu. Niet pochýb o tom, že ženy v Spojenom kráľovstve považujú pivo ako svoj obľúbený nápoj.

Slovenské čísla o zastúpení žien nepoznáme. Faktom však je, že štatistiky ukazujú nepriaznivý trend poklesu konzumácie tohto tradičného nápoja. Kým v roku 1990 sme si dopriali takmer 200 veľkých pív ročne – presne 95,6 litra, v 2020 to už bolo len necelých 70 litrov. Podľa údajov Štatistického úradu SR sme sa tak umiestnili na štrnástej priečke v rámci Európy. Lídrami sú s náskokom Česi, ktorý skonzumujú dvojnásobný objem piva ročne ako Slováci, na druhej priečke sú susední Rakúšania..

Budvar preto dúfa, že zdôraznenie týchto inšpiratívnych príbehov z českého pivovarníctva by mohlo pomôcť prilákať viac žien do varenia piva po celom svete a zabezpečiť, aby si tento skvelý nápoj vychutnal naozaj každý.

SKVELÉ PIVO. PRE KAŽDÉHO si môžete pozrieť tu

Informačný servis

Viac k témam: Pivo, PR
Zdroj: SITA.sk – Skvelé pivo pre všetkých: Budvar dnes oslavuje inšpiratívne ženy v českom pive © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dve autá sa čelne zrazili neďaleko obce Vieska, tragickú nehodu neprežil vodič Audi (foto)

Vyšetrovanie dopravnej nehody si prebrala kriminálka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *