Home / KULTÚRA / Umenie / Zomrel akademický maliar Zdeno Horecký, jeho diela zachytávali industrializáciu a výstavbu na severe Slovenska

Zomrel akademický maliar Zdeno Horecký, jeho diela zachytávali industrializáciu a výstavbu na severe Slovenska

10.8.2023 (SITA.sk) – V stredu 9. augusta vo veku 93 rokov zomrel akademický maliar Zdeno Horecký narodený v Bytčici.

Námety pochádzali zo severného Slovenska

Vo voľnej tvorbe sa venoval najmä maľbe krajiny, jeho námety pochádzali zo severného Slovenska, ako napr. Orava, Kysuce, Horné Považie a taktiež z Terchovej a Zázrivej.

Horecký bol taktiež autorom viac ako 90 výtvarných diel vo verejnom priestore a v architektúre. Jeho mozaika sa zachovala na Jazykovej škole v Žiline na Veľkej okružnej a reliéf z plochého skla v budove Váhostavu.

Založenie Ľudovej školy umenia

Horecký zároveň významne prispel k založeniu Ľudovej školy umenia v Žiline, kde pôsobil ako pedagóg. Na sociálnej sieti o tom informovala Považská galéria umenia v Žiline.

Horecký študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave na oddelení Krajinárskeho maliarstva.

„Jeho obrazy charakterizuje dominujúca línia kresby, výrazná čierna linka, expresívna farebnosť a celkovo snaha o vystihnutie archetypov vidieckeho prostredia a symbiózy dedinského človeka s prírodou. Osobité sú diela, ktoré zachytávajú industrializáciu a výstavbu na severe Slovenska – prerod prírodnej krajiny na priemyselnú a urbánnu,“ napísala galéria.

Obrazy sú tak dokumentom zmeny tohto prostredia v 50. a 60. rokoch uplynulého storočia.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Zomrel akademický maliar Zdeno Horecký, jeho diela zachytávali industrializáciu a výstavbu na severe Slovenska © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cenu Imra Weinera-Kráľa za rok 2022 získal fotograf Martin Kollár, ľudia si môžu prísť pozrieť jeho výstavu

Pri príležitosti ocenenia sa od piatku 28. októbra koná Kollárova výstava, ktorá potrvá až do pondelka 28. novembra tohto roku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *