Home / KULTÚRA / Umenie / Zomrela akademická maliarka Oľga Bartošíková, dožila sa 100 rokov

Zomrela akademická maliarka Oľga Bartošíková, dožila sa 100 rokov

5.8.2023 (SITA.sk) – Vo veku nedožitých 101 rokov v piatok zomrela akademická maliarka Oľga Bartošíková. Venovala sa voľnej výtvarnej tvorbe – komornej maľbe a kresbe. V 60. až 80. rokoch minulého storočia realizovala diela v architektúre na Slovensku a v Českej republike. Samostatne vystavovala na viac ako 20 výstavách, naposledy v uplynulom roku v Holiči, Senici i Bratislave.

Bartošíková bola členkou Slovenskej výtvarnej únie – Spoločnosti voľných výtvarných umelcov od roku 1990. Taktiež je držiteľkou Pamätnej medaily Trnavského samosprávneho kraja a od júna tohto roku Výročnej ceny Samuela Zocha Bratislavského samosprávneho kraja. O jej úmrtí v tlačovej správe informovali Bartošíkovej dcéry – divadelná dramaturgička Darina Kárová a akademická sochárka Elena Kárová.

Bartošíková sa narodila 18. augusta 1922 v Holíči v roľníckej rodine. Študovala maľbu na Akadémii výtvarných umení v Prahe v ateliéri profesora Jána Želibského v rokoch 1945 – 1950. V roku 1958 spolu s maliarkami Jarmilou Čihánkovou, Tamarou Klimovou a Vierou Kraicovou založila Skupinu 4.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Zomrela akademická maliarka Oľga Bartošíková, dožila sa 100 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cenu Imra Weinera-Kráľa za rok 2022 získal fotograf Martin Kollár, ľudia si môžu prísť pozrieť jeho výstavu

Pri príležitosti ocenenia sa od piatku 28. októbra koná Kollárova výstava, ktorá potrvá až do pondelka 28. novembra tohto roku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *