Home / EKONOMIKA / Slovensko zaostáva v rebríčku konkurencieschopnosti ekonomík, predbehli nás aj všetky krajiny V4

Slovensko zaostáva v rebríčku konkurencieschopnosti ekonomík, predbehli nás aj všetky krajiny V4

20.6.2023 (SITA.sk) – Slovensko je 53. najkonkurencieschopnejšou ekonomikou spomedzi 64 ekonomík na svete. V medziročnom porovnaní sa naše postavenie zhoršilo o štyri miesta.

Uvádza sa to vo Svetovej brožúre konkurencieschopnosti ekonomík za rok 2023, ktorú zverejnil švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu v spolupráci so slovenskou Nadáciou F. A. Hayeka Bratislava. Rebríček vyjadruje kvalitu podnikateľského prostredia, pričom za kvalitné prostredie sa považuje také, ktoré najviac napomáha podnikom presadiť sa doma i v zahraničí.

Krajiny V4 sú pred nami

V porovnaní s najbližšími susedmi Slovensko zaostáva v kvalite podnikateľského prostredia za Českou republikou na 18. mieste, ktorá je zároveň najúspešnejšou krajinou regiónu V4 a ktorá si v tomto roku zlepšila umiestnenie z minulého roku o osem pozícií.

Slovensko sa taktiež umiestnilo za Poľskom, ktoré si oproti roku 2022 polepšilo o sedem priečok a v rebríčku zastáva 43. miesto. Maďarsko, ako posledná krajina v rámci V4 obsadilo 46. priečku a medziročne kleslo o 7 priečok, zatiaľ čo rovnako, ako ostatné krajiny V4 zostáva pred Slovenskom.

Predposledná priečka

Naša krajina sa medziročne zhoršila najmä v oblasti ekonomického rozvoja, konkrétne v sub-faktore medzinárodných financií, kde sme sa prepadli z 55. až na 63. miesto a teda v tomto sub-faktore zastávame predposlednú priečku spomedzi všetkých krajín. V oblasti ekonomického rozvoja sa Slovensko prepadlo o deväť priečok aj v rámci sub-faktora cien a tiež v sub-faktore zamestnanosti, kde sme klesli o šesť priečok.

Slovensko si medziročne pohoršilo aj v oblasti medzinárodného obchodu, v čom zohrala dominantnú úlohu ruská invázia na Ukrajinu a v náladách spoločnosti smerom k podnikateľom a otvorenej ekonomike.

Naopak, zlepšenia z hľadiska výsledkov Slovenska nastali v oblasti efektívnosti vlády, konkrétne v rámci podnikateľskej legislatívy, v tejto oblasti sme išli nahor o sedem priečok. V oblasti inštitucionálneho rámca si naša krajina polepšila o štyri pozície a postúpila na celkové 40. miesto.

Ani raz v prvej dvadsiatke

Slovensko nemá ani jeden sub-faktor, v rámci ktorého by sa umiestnilo v prvej dvadsiatke. Naopak až v prípade šiestich sub-faktorov je Slovensko v najhoršej desiatke.

Medzi hlavné faktory atraktívnosti Slovenska vyplývajúce z prieskumu vedúcich pracovníkov patria prítomnosť kvalifikovanej pracovnej sily, konkurencieschopnosť cez nízke náklady oproti iným krajinám, dynamika ekonomiky, spoľahlivá infraštruktúra a prístup k financovaniu.

Naopak, najhoršie Slovensko vnímajú podnikatelia v oblastiach efektívnosti právneho prostredia, stability a predvídateľnosti politiky, kompetencií vlády a oblasti výskumu a vývoja.

V prvej trojke sa z hľadiska ich globálnej konkurencieschopnosti umiestnili Dánsko, Írsko a Švajčiarsko. Ako najvýkonnejšia ázijská krajina je v svetovom rebríčku hodnotený Singapur, ktorému patrí štvrté miesto.

Viac k témam: Konkurencieschopnosť ekonomík, Medzinárodný obchod, Podnikateľské prostredie, Prieskum, Rebríček, Slovenská ekonomika
Zdroj: SITA.sk – Slovensko zaostáva v rebríčku konkurencieschopnosti ekonomík, predbehli nás aj všetky krajiny V4 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Projekt ministerstva práce má úspech, nezamestnaní už pomáhajú pri záchrane pamiatok (foto)

Do projektu sa zapojili subjekty zo zoznamu oprávnených žiadateľov, ktoré pripravilo ministerstvo kultúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *