Home / SVET / Nemecko odpovedalo na krok Ruska a nariadilo zatvoriť štyri z piatich ruských konzulátov

Nemecko odpovedalo na krok Ruska a nariadilo zatvoriť štyri z piatich ruských konzulátov

31.5.2023 (SITA.sk) – Nemecká vláda nariadila Rusku, aby zatvorilo štyri zo svojich piatich konzulátov v krajine. Krok je odpoveďou na rozhodnutie Moskvy obmedziť počet zamestnancov na nemeckom veľvyslanectve a súvisiacich pracoviskách v Rusku. Vláda o tom informovala v stredu.

Podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí Christofera Burgera je cieľom opatrenia vytvoriť medzi krajinami „personálnu a štrukturálnu paritu“.

Konzuláty v troch mestách zatvoria

Ruská vláda nedávno oznámila, že v Rusku smie zostať maximálne 350 nemeckých vládnych úradníkov vrátane tých, ktorí pracujú v kultúrnych inštitúciách a školách. Podľa Burgera to znamená, že Nemecko bude musieť do novembra zatvoriť svoje konzuláty v Jekaterinburgu, Novosibirsku a Kaliningrade.

Otvorené zostanú len veľvyslanectvo v Moskve a konzulát v Petrohrade, povedal novinárom v Berlíne s tým, že rozhodnutie Nemecka sústrediť zvyšný personál na veľvyslanectve a kľúčovom konzuláte „zachová diplomatickú prítomnosť v Rusku“.

Ako ďalej uviedol Burger, Rusko bude môcť po skončení roka naďalej prevádzkovať veľvyslanectvo v Berlíne a jeden ďalší konzulát.

Nové dno vo vzájomných vzťahoch

Tento krok predstavuje nové dno vo vzťahoch medzi Moskvou a Berlínom od útoku Ruska na Ukrajinu vo februári 2022.

Podľa Burgera je to síce poľutovaniahodné, no vojna znamená, že už „jednoducho neexistuje základ“ pre početné bilaterálne aktivity medzi oboma krajinami. „Do tejto situácie nás priviedlo správanie ruskej strany,“ dodal.

Viac k témam: Ruské veľvyslanectvo, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Nemecko odpovedalo na krok Ruska a nariadilo zatvoriť štyri z piatich ruských konzulátov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

USA a Británia uvalili pre útok proti Izraelu nové sankcie na Irán, majú zasiahnuť výrobu dronov

Teherán vyhlásil, že svoj útok z 13. apríla vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *