Home / KULTÚRA / Film a TV / Zomrela Milka Zimková, hlavná herečka z filmu Pásla kone na betóne prehrala boj s ťažkou chorobou

Zomrela Milka Zimková, hlavná herečka z filmu Pásla kone na betóne prehrala boj s ťažkou chorobou

31.5.2023 (SITA.sk) – Vo veku 72 rokov zomrela v utorok 30. mája po ťažkej chorobe herečka Milka Zimková. Na svojej stránke o tom informoval RTVS. Zimková bola jednou z najvýraznejších postáv strednej hereckej generácie, spisovateľka a autorka skvelých monodrám. Milka Zimková sa narodila 1. augusta 1951 vo východoslovenskej obci Okružná.

Po absolvovaní základnej školy navštevovala gymnázium v Prešove, v rokoch 1969-1975 študovala herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, po jej skončení pôsobila ako herečka v Divadle pre deti a mládež v Trnave.

Scenáre si písala sama

Od roku 1975 pracovala v slobodnom povolaní a v rámci divadla jedného herca sa venovala divadelnému žánru monodrámy. Pre svoje vystúpenia si písala vlastné scenáre.

Ako herečka sa zviditeľnila najmä stvárnením hlavnej postavy v kultovom filme Pásla kone na betóne, nakrútenom podľa jej rovnomenného knižného debutu z roku 1980, odmeneného Cenou Ivana Kraska.

Neskôr prišli filmové scenáre…kone na betóne, Veľká noc a Bez slov. Medzi jej knižné publikácie patria Pásla kone na betóne, No a čo, Bez slov, NO a TO! alebo sama so všetkými, ale aj Šarišsko-slovenský slovník z okolia Prešova.

Osobnosť roka

Milka Zimková má na svojom konte niekoľko ocenení. Cenu Ivana Krasku (1981), hlavnú cenu za film Pásla kone na betóne na Medzinárodnom filmovom festivale v Moskve (1983), v tom istom roku získala cenu za najlepší ženský herecký výkon na Festivale Československého filmu, zároveň v roku 1983 získala titul Osobnosť roka.

V roku 1997 získala Cenu za najlepší herecký výkon na Festivale Európskych filmov vo francúzskom Saint-Etienne za film…kone na betóne, v roku 2001 dostala Cenu za knihu roka – Poviedky bez slov, ale aj Cenu Medzinárodnej poroty na Medzinárodnom festivale Divadla jedného herca v poľskej Vroclave v roku 2006.

Milku Zimkovú si v stredu pripomenie RTVS vo vysielaní spravodajskej:24 a tiež vo vysielaní Dvojky.

Viac k témam: Herečka, Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Zomrela Milka Zimková, hlavná herečka z filmu Pásla kone na betóne prehrala boj s ťažkou chorobou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Oscar 2024: Najlepším filmom sa stal Oppenheimer, sošku získala aj Ukrajina a Cena prišiel nahý (foto)

Tohtoročné udeľovanie Oscarov ovládla epická historická životopisná dráma Oppenheimer.

Jeden komentár

  1. adamkratochvil

    najhorsie na starobe je, ze niet takmer dna kedy sa nedozviem, ze niekto odisiel na vecnost z ludi, ktory bol sucastou koloritu vasho zivota…toto je velmi zle hlavne ked clovek zije sam…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *